Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedno poskupljenje

Dramatično poskupljenje odvoza otpada u Rijeci moglo bi zadesiti i druge gradove u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvostruko veći računi za odvoz otpada u Rijeci podigli su buru nezadovoljstva.

Iz ekološke udruge koja se godinama bori protiv županijskog centra za gospodarenje otpadom pozivaju građane da ulože prigovore na račune. Oporba najavljuje prosvjede na Korzu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu"

Na adrese Riječana stigli su dvostruko veći računi za odvoz otpada nego mjesec prije. Iz udruge Krizni eko stožer Marišćina pozivaju građane da se žale.

Novi način zbrinjavanja otpada

„Komunalno društvo nema pravo izvršiti prisilnu naplatu dok se ne riješi postupak reklamacije sudskim ili izvansudskim putem“, kaže Mirna Međimorec iz udruge Krizni eko stožer Marišćina

Razlog drastičnog poskupljenja novi je način zbrinjavanja otpada.

„Do sada se otpad odlagao, a sada se otpad koji se prikupi na navedenom području predaje na obradu, što znači da je došlo do promjene u zbrinjavanju i upravo je to razlog zbog kojeg je ova cijena korigirana“, kaže Jasna Kukuljan, direktorica KD „Čistoća", Rijeka

Odvoz otpada u Rijeci obračunava se prema veličini prostora. Za stan od 60 metara četvornih cijena je skočila s 29 na 61 kunu.

„Nepravedna je naplata. Nije naplata onoliko koliko baciš – toliko platiš, nego u kojem prostoru živiš – toliko platiš“, kaže Josip Begonja, predsjednik udruge Krizni eko stožer Marišćina.

Ekoaktivisti borit će se pravnim putem protiv poskupljenja, a oporbenjaci u gradskom vijeću najavljuju prosvjede.

„Ja sam siguran da će biti veliki odaziv. Ponavljam, to će biti miran i dostojanstven prosvjed, upozorenje vlasti da vrati cijene na staro“, kaže Hrvoje Burić, gradski vijećnik GV Rijeka (NL Bura).

Izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom, prvog takvog u Hrvatskoj, financirana je većim dijelom iz EU fondova. No, kako tvrde ekoaktivisti, zbog zastarjele tehnologije njegov rad plaćaju stanovnici Rijeke i okolice. I to skupo.

Hoće li nakon Rijeke poskupljenje zahvatiti i druge gradove?

O problemu poskupljenja odvoza otpada u Rijeci u Dnevniku Nove TV izvijestio je reporter Marko Balen.

„Ovo što se dogodilo u Rijeci uskoro bi moglo zadesiti i stanovnike drugih gradova. Do sada se otpad zbrinjavao odlaganjem, što je najjeftiniji, ali i ekološki najmanje prihvatljiv način. Izgradnjom pogona poput Marišćine obrada otpada poskupljuje, i to, dakako, na kraju plaćaju krajnji korisnici – građani. Situacija bi mogla biti povoljnija po građane da se što prije uvede odvajanje otpada i naplata odvoza prema količini neodvojenog. Iz ekološke udruge pozivaju Riječane da plate iznos kao i dosada, a na sporni dio, uvećanje od 109 posto ulože prigovor, za što su pripremili obrazac na svojim internetskim stranicama. Do okončanja postupka komunalno poduzeće ne smije prisilno naplatiti dugovanje. A oni se nadaju da će sudovi presuditi u korist građana. Dobra je vijest pak da bi se u skoro vrijeme trebao promijeniti način obračuna odvoza otpada – neće se više plaćati po metru četvornom, nego po količini otpada, pa su računi ipak bar djelomično umanjeni“, izvijestio je Balen.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene