Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravilnosti u poslovanju

''Poduzet ću korake koji se od mene očekuju''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna revizija pronašla je brojne nepravilnosti u poslovanju Hrvatskog audio vizualnog centra u 2015. godini.

Državna revizija dala je nepovoljno mišljenje Hrvatskom audio vizualnom centru za poslovanje u 2015. Revizori navode da nisu objektivno prikazali rezultate poslovanja. Sporno im je i stanje imovine, plan nabave, isplata autorskih honorara, ali i druge obveze. Ured za reviziju, svoje je izvješće dostavio i Državnom odvjetništvu. Na njihov netransparentan rad već su upozoravale i braniteljske udruge. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar iznenađen je nalazom revizije.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

"Sami sebi smo angažirali i neovisnu reviziju koja nas godinama prati i nitko nije pronašao nepravilnosti i došao do ovakvih zaključaka i našao nešto negativno u našem radu. Ne želim vjerovati da to ima veze s politikom, ali sigurno ima s neprekidnom kampanjom protiv hrvatskog filma i HAVC - a, kampanjom koja ne štedi teške riječi. Ako ništa drugo, ako pogledate ovu reviziju, vidite da ona nigdje ne nalazi da je netko nešto uzeo sebi, ili pronevjerio ili nekom pogodovao", rekao je Hribar.

Reviziju Hrvatskog audiovizualnog centra komentirala nam je i ministrica Nina Obuljen Koržinek.

S ministricom smo razgovarali u njezinom rodnom Dubrovniku - gradu koji upravo resoru kulture zadaje probleme. Galopirajući rast turizma ugrozio je kulturnu baštinu.

Je li Dubrovnik otišao u krivom smjeru?

Pitali smo je misli li da je Dubrovnik na neki način otišao u krivom smjeru.

''Sindrom tog problema Dubrovnika je problem mnogih gradova, posebno na Mediteranu. Sigurno da ovo što se ljeti događa u ta dva ili tri ključna ljetna mjeseca nije dobro, nije održivo i da se svi moraju zamisliti jer takav tip iskorištavanja kulturne baštine dugroročno nije održiv'', kaže ministrica.

Rješenje je Plan upravljanja gradom- to jest povijesnom jezgrom koja je pod zaštitom. Na njemu već radi Zavod za obnovu u suradnji s ministarstvom.

''Naravno, niti jedna norma nije učinkovita dok ne postignete svijest, ja sam uvjerena da ćemo s budućim gradskim vlastima tko god ovdje bude na vlasti nastaviti razgovor i stvarno postići jedan dogovor, jer to je u intresu i grada i građana'', kaže Obuljen Koržinek. 

A ima li još gradova u Hrvatskoj koji se susreću ili će se susresti sa sličnim problemom kao Dubrovnik ili je Dubrovnik po tom pitanju poseban?

''Pojavljuju se trendovi islejavanja stanovništva iz Dioklecijanove palače, dakle Split osjeća taj problem. Nedavno sam bila u Šibeniku i vrlo je zanimljivo da oni sada imaju veliki razvoj turizma i vrlo dobre pokazatelje i oni sami govore ne želimo biti Dubrovnik ili Split. Spomenici žive dok u njima ima života, ako oni postanu samo dekoracija i samo kulisa onda to nema više smisla niti takve spomenike možete održavati'', odgovara ministrica.

Niz promjena u resoru

U svom resoru ministrica najavljuje niz promjena - revizije i nove zakone.

''Čekaju nas revizije Zakona, počeli smo već na izradi Zakona o arhivima, Zakona o knjižnicama, muzejima, moramo redefinirati okvir za izvedbene umjetnosti, Zakon o zaštiti kulturne baštine - tu zaista trebamo velike iskorake napraviti, područje medija, tema je jako puno'', kaže.

Osvrnula se i na reviziju HAVC-a.

''Ja ću kao i u svakom drugom slučaju postupiti u skladu sa zakonom , vrlo pažljivo proučiti sve nalaze i poduzeti sve korake koji se od mene očekuju'', poručila je.

U ponedjeljak je sjednica novog Upravnog odbora HAVC-a kada bi se trebalo detaljno utvrditi o kojim se nepravilnostima radi.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene