Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gosti stižu i dalje

REKORDNI PRIHODI U TURIZMU Sezoncima se događa ono o čemu nisu ni sanjali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvih šest mjeseci 2016. u turizmu je rekordno po prihodima, u odnosu na proteklu godinu. Brojke su i za posezonu također bolje. Odličan rujan, osim dobre zarade u državnoj blagajni, donio je i dobru zaradu sezoncima. O produljenju ugovora nisu ni sanjali.

Ivan je referent putničkog prometa. Zbog povećanja broja putnika i letova, produžen mu je ugovor na još dva mjeseca.

Pročitajte i ovo Budva grad je poluprazan Debakl sezone u jadranskom turističkom središtu: "Točno je da smo digli cijene, ali..." Turisti u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Prvih šest mjeseci Predsezona podbacila: Detaljniji pregled po županijama sugerira kako puno toga i dalje nije dobro

''Imamo povećanje putnika u odnosu na prošlu sezonu kad je bilo oko milijun i 690 tisuća turista. Sad se očekuje više od milijun i 900'', kaže Ivan. To će, kaže, znatno utjecati na njegov kućni budžet.

''S obzirom na to da smo dosad niz godina radili šest mjeseci ovo je dosta dobra vijest da radimo osam mjeseci'', rekao je Ivan.

Ne bi li kuferi sretno stigli do svojih vlasnika iduća će dva mjeseca brinuti Mato, rukovatelj teretom. ''Jako sam zadovoljan dosad je bilo šest mjeseci. Ovo je veliki plus'', rekao je Mato.

Veliki plus je to i za samu dubrovačku zračnu luku. Po prvi put u rujnu broji 300 tisuća putnika.

''Zapravo se pozicionirao kao oni najjači mjeseci u samome srcu sezone. Isto tako ni mjesec listopad neće zaostajati za ključnim mjesecima'', rekao je Roko Tolić, direktor zračne luke Dubrovnik.

Gosti stižu i dalje

Zato za sezonce nema straha. Očito je da će se morati mijenjati dugogodišnja praksa.

''Nakon ovih rezultata očito je da mijenjamo tu praksu i da ćemo imati ugovore od barem osam mjeseci za svoje stalne sezonce'', dodaje Tolić.

Iznadprosječni rujan razveselio je sve turističke djelatnike. Posebno one u Istri gdje je spavao svaki treći gost. A gosti stižu i dalje.

''Nema gužve, ima više mjesta, lakše se posjete muzeji, može se vidjeti berba maslina, idući mjesec kušati rakije u Humu. Svaki mjesec u Istri za mene je sretan'', kaže Maurizio iz Italije. Do kraja godine očekuje se ukupno 90 milijuna noćenja.

''Rujan je ispunio ne naša očekivanja nego i više od toga i očekujemo da će listopad isto tako biti značajno popunjeniji od prošle godine'', rekao je tehnički ministar turizma Anton Kliman.

Mjereno u novcu očekuje se, kaže ministar, rekordna godina s devet i pol milijardi eura prihoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene