Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Banskim dvorima

Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije: "Nema govora o ukidanju COVID potvrda"

U Banskim dvorima održao se redoviti koalicijski sastanak na kojem je bilo riječi o tijeku obnove nakon potresa, o epidemiološkim mjerama te o radu Sabora i o provjeri potpisa skupljenih za referendum Mosta. Govorilo se i o mjerama za suzbijanje inflacije.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je: "Nema govora o ukidanju COVID potvrda". Od 1. rujna od kad su uvedene COVID potvrde utvrđeno je da je 120.000 građana koji su bili pozitivni nisu imali simptome. Ta činjenica opravdava zadržavanje potvrda, dodao je.

Komentirao je i izjavu člana Nacionalnog stožeraKrunoslava Capaka: "Gospodin Capak, i mene je interesirala njegova izjava, tu je bilo govora o antigenskim testovima, a na pitanje o tome, on je rekao da kada bude trenutak, možemo razgovarati o ukidanju covid potvrda".

Novinari su ga pitali o novom natječaju za dizajn kovanice eura. Kazao je da je o tome govorila viceguvernerka HNB-a. Što je ona kazala također čitajte na DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio najnovije brojke: Značajno manje novozaraženih nego prošli tjedan, preminulo još 50 ljudi

O obnovi Banije

"Vlada se prije tjedan dana očitovala o obnovi i odgovornosti ministra Horvata. Ono o čemu nas je minstar Medved informirao je tijek radova na obnovi Banije. Rekao je da je počela izgradnja 30 montažnih kuća za što je provedena javna nabava, ovaj tjedan ide još 30 zamjenskih kuća zidanih i sukcesivno idu natječaji i javna nabava koji će sada biti u kontinuitetu što znači da će obnova na Baniji dobiti veliki zamah. Što se tiče nekonstrukcijske obnove, upoznao nas je s činjenicom da su 1332 kuće obnovljene u tom dijelu i na redu je 1000 drugih kuća", rekao je Bačić.

Most je ponovno optužio Vladu za odugovlačenje s provjerom potpisa, a Bačić kaže: "Mislim da smo na Odboru za Ustav o tome se izjasnili, nema odugovlačenja s provjerom potpisa, potoji procedura i ona podrazumijeva da se o prijedlogu Odbora raspravi na raspravi u Saboru i kada Sabor o tome raspravi i o tome glasuje tek onda može početi s provjerom potipsa koje će izvršiti Vlada. I nama je u vladajućoj većini u interesu da se čim prije provjeri broj potpisa i nakon toga da možemo nastaviti s danim aktivnostima".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna gube na važnosti Capak potvrdio: "Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od COVID potvrda"

Vlada će reagirati i oko cijene drugih energenata

Ministar Tomislav Ćorić osvrnuo se na zamrzavanje cijena energenata, to jest, goriva. Ističe da bi bez te intervencije cijene porasle 20-ak lipa. Kaže da će Vlada reagirati i oko cijene drugih energenata, prvenstveno struje.

Novinarka je pitala Ćorića zašto Hrvatska ima najvišu cijenu u okruženju. "Zadnji put se u trošarine intervenirali prije 7,8 godina. Cijena goriva kod nas, osim osnovne cijene optrećena je trošarinama, odnosno porezom na dodanu vrijednost. I jedan i drugi izdatak troše se namjesnki od izgradnje i sanacije autocesta i u konačnosti na isplate čitavog niza davanja u proračun", rekao je.

O cijeni vode

"Cilj reforme vodnokomunalnog sustava bio je da 160 javnih isporučitelja bude intgirano u njih 41 kako bi se velikim isporučiteljima da mogu realizirati projekte koji su u tijeku i koji će tek doći. Ideja je racionalizirati, pojačati snagu isporučitelja u naredom razdoblju i reforma koja ide u ovom smjeru je bila jedini mogući način da se to ostvari. Nećemo više imati pet direktora, imat ćemo jednog, a ostali će biti šefovi podružnica. Rezultat reforme je da će se cijene ujednačiti na cijelom teritoriju RH i da će ta cijena biti ispod razine priuštljivosti, pazili smo na ekonomski i financijski aspekt. Ako me pitate hoće li cijena vode nekome narasati za nekoliko lipa da bi nekome na novom području isporuke pala za nekoliko lipa, da, to će se dogoditi. Međutim, nitijedan od tih padova odnosno porasta neće iznostiti više od nekoliko kuna na mjesečnoj razini", kaže.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković "GRAĐANI TREBAJU POMOĆ" Jandroković o poskupljenju energenata: "I Sabor je dobio čak četiri puta veći račun za plin"

Dodao je i kako referendum zbog toga ne najavljuju građani Ivanca nego politička elita, a da za referendum ne postoji nikakva politička potreba. "Interes cijele RH i svih nas mora biti solidarizacija na razini RH pa i u kontekstu cijene vode", kaže.

"Ne trebaju se očekivati otkazi nego reaorganizacija. Ideja je da se na jednom mjestu okuplaju glave, odnosno pamet i iskustvo i da se donose osluke na razini većih firmi, a ne ideja da postoji pet direktora. Postojat će jedan", kaže.

Pitali su ga i treba li reagirati ranije zbog cijena plina.

"U kontekstu mjera koje promišljamo i koje ćemo predstaviti krajem veljače, to je optimalan rok da sastavimo cjelokupan paket koji će se ticati prije svega kućanstava jer su nam oni u fokusu, isto tako i najugroženijih skupina, ali ćemo se dijelom osvrnuti i na gospodarstvo. Nikad nije kasno za pravi potez. Moramo imati na umu i okolnosti u kojima su dobili visoke račune, da ne otvaramo ponovnot u istu priču, ja mislim da toga nije smjelo doći", rekao je.

Rekao je kako računi nisu trebali biti uvećani i da se plin trebao nabaviti na vrijeme.

Na pitanje znači li to da bi Gordan Jandroković trebao osporiti račun za plin za Sabor, odgovorio je: "Ja sam to vrlo jasno rekao svima koji su se suočili sa situacijom u kojoj im je jedna strana aneksirala račun", rekao je.

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je odredila najviše cijene naftnih derivata, i to za litru Eurosupera 95 u visini od 11,37 kuna, Eurodizela od 11,29 kuna te Eurodizela BS plavog od 6,5 kuna za litru, sve s PDV-om. Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata temeljem prijedloga Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uslijed ponovnog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene