Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Huić, Udruga Lipa

Reakcije na odgodu primjene poreza na nekretnine: "Bit ćemo uvijek protiv povećanja poreza"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo dan nakon žustre reakcije javnosti oko peticije protiv poreza na nekretnine i tvrdnje ministra financija kako nije u pitanju novi porez nego uvođenje reda u sustav, iz Banskih je dvora stigla odluka o odgodi primjene poreza na nekretnine. Vlada ovaj potez opravdava vremenom potrebnim za dodatne analize. Stigle su i prve reakcije na ovaj najnoviji potez.

Iz Udruge Lipa na odluku o odgodi primjene poreza na nekretnine reagirao je Davor Huić.

Pročitajte i ovo Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? Maras prozvao Macana, brzo mu stigao odgovor: "Drago mi je zbog toga..." Darko Milinović, Gordan Maras i Hrvoje Krešić Krešendo Hrvoja Krešića Milinović otkrio zbog čega je u 4 ujutro probudio Sanadera: "Doći ću povraćati na Vladu"

"Mislim da je presudila volja građana koja se manifestirala uglavnom kroz peticiju Udruge Lipa. Dakle, premijer je zaključio da je velika većina građana, kao što smo mi cijelo vrijeme tvrdili, protiv uvođenja tog poreza i zaključio da je najpametnije da si uzme još malo vremena i da se primjena tog zakona odgodi. To mi pozdravljamo, mislimo da je to odlična odluka – dati više vremena svim sudionicima da još malo bolje prouče, da se ispeglaju možda neka nerazumijevanja ako ih ima. Lipa će i dalje zauzimati svoj stav, bit ćemo uvijek protiv bilo kakvog povećanja poreza i uvođenja novih poreza", rekao je Davor Huić iz Udruge Lipa.

Na odluku o odgodi primjene ovog poreza reagirao je i čelnik Mosta, Božo Petrov.

"Jedina mogućnost koju je predsjednik vlade u ovom trenutku imao, nakon što je bio pritisnut desecima tisuća potpisa i stavovima političkih stranaka, analitičara i stručnjaka da porez na nekretnine nije moguće uvesti, bila je odgoda.

Most se od početka svog djelovanja zalaže za manje poreze i manju državu. Svojevremeno smo se, kad je ministar Marić gurao bez javne rasprave opsežnu poreznu reformu, izborili za ukidanje poreza na ime tvrke čime smo poduzetnicima vratili 119 milijuna kn. Žestokom borbom smo onemogućili i Marićeve namjere da poveća PDV na kruh, mlijeko i lijekove, izborili smo se i za manji porez na dobit za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike.

Tako ćemo i u ovom slučaju nastaviti s politikom koju provodimo od početaka Mosta u svojim jedinicama lokalne samouprave – manji porezi za građane i manja administracija. Upozoravali smo od trenutka kad je postalo vidljivo da komunalna naknada neće biti zamijenjena porezom na nekretnine kao što nam je bilo rečeno, da se ne smije dogoditi novo porezno opterećenje, da se porezi moraju smanjivat.

Ali ovo što je premijer sada napravio može biti samo gašenje požara nakon reakcije javnosti i jedan manevar njemu svojstven kao što je to već napravio sa zakonom o koncesijama. U trenutku kad se digla bura, kad su počeli prosvjedovati građani, on je maknuo s glasovanja zakon o koncesijama, a HDZ davao obećanja da će ići u drugo čitanje. Čim su se tenzije spustile, HDZ je krišom to stavio na glasovanje i izglasao katastrofalan zakon o koncesijama. Upravo zato što znamo da je to modus operandi predsjednika Vlade, mi ćemo poslati u saborsku proceduru službeni zahtjev za odgodom, dok se ne ispitaju sve činjenice, naprave sve analize i dok se ne pokaže da će bilo koji zakon koji se donosi biti pravedan prema svim građanima RH", rekao je Božo Petrov.

Maras: Treba organizirati prosvjed pred Vladom

Gordan Maras, SDP-ov saborski zastupnik, smatra da je odustanak od primjene poreza na nekretnine rezultat pritiska javnosti.

"Premijer kaže da je to rezultat dogovora s partnerima i osluškivanja bila javnosti, ali ja vam kažem da je to rezultat toga da je osjetio pritisak hrvatske javnosti jer u Hrvatskoj sigurno preko 99 posto građana ne želi porez na nekretnine. Bilo bi dobro da premijer Plenković bolje osluškuje bilo hrvatskih građana", kaže Maras, dodajući da s pritiskom ne treba prestati.

"Mislim da s pritiskom na ukidanju i povlačenju ovog zakona ne treba prestati. Treba i dalje inzistirati i na određenim referendumima, a s druge strane i sa drugim oblicima pritiska kako bi premijer Plenković bolje osjetio i čuo bilo hrvatskih građana treba organizirati jedan prosvjed protiv ovog zakona na Trgu svetog Marka, ispod Vlade, kako bi premijer Plenković još bolje čuo bilo hrvatskih građana", kaže Maras.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene