Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pad prometa

Tope se milijarde: "U odnosu na isto razdoblje prošle godine izdano je 20 posto manje računa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gužve na cestama mogle bi označiti prekretnicu turističke sezone i prelazak iz predznaka minus u plus. Iako su od ponedjeljka na snazi nove strože mjere u trgovinama i ugostiteljskim objektima, a maske su obvezne za konobare, trgovce i kupce, gosti dolaze. Brojke će se, nema sumnje popraviti, jer dosad su prema broju i vrijednosti fiskaliziranih računa, trgovina, ugostiteljstvo i turizam na gubicima, a promet manji u odnosu na isto razdoblje lani i do 50 posto. S ravnateljem Porezne uprave Božidarom Kutlešom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Ravnatelj porezne uprave Božidar Kutleša kaže da od uvođenja novih mjera prošlog tjedna nije primijećen pad fiskaliziranih računa, već prva dva tjedna srpnja bilježe rast u svim djelatnostima, u drugom tjednu izdano je četiri posto više računa nego u prvom, a u tom razdoblju je rastao i iznos računa za pet posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

"U trgovini na veliko i malo taj broj računa je porastao za tri posto kao i iznos računa, dok je u djelatnosti usluga smještaja, pripreme i posluživanja hrane broj računa porastao sedam posto, a iznos računa čak 17 posto", kazao je Kutleša te dodao kako je ipak zamjetan pad u odnosu na prošlu godinu. U prvih 17 dana srpnja to je 20 posto.

"Prošle godine imali smo 12 milijardi kuna, ove godine imamo 10 milijardi", kazao je ravnatelj. Djelatnosti usluga smještaja, pripreme i posluživanja hrane bilježe najveće gubitke.

"Mjere odgode plaćanja poreza od 20. ožujka do 20. lipnja zatražilo je 107.000 poduzetnika, a odobrena je za 90.485 poduzetnika", rekao je te dodao kako nakon isteka ove mjere postoji mogućnost obročnih otplata odgođenih mjera, ako pad prihoda nije viši od 50 posto jer u tom slučaju ide otpis. Obročna otplata moguća je u 24 rate bez kamata.

Korona je učinila svoje 

Sniženja vrište s gotovo svakog izloga. Ovog ljeta ne samo sezonska, već prinudna. Korona je učinila svoje, traje borba za svakog kupca. Od ponedjeljka su na snazi i nove mjere, maska je obvezna za trgovce, ali i kupce, kojih je sve manje.

Potvrđuju to i brojke porezne uprave. Drugog tjedna u srpnju, u svim djelatnostima izdano je 45 milijuna računa, što je 19 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine. Ukupna vrijednost računa je 17 posto manja. Samo u trgovini broj računa pao je za 14posto. 

"Hrvatska je jedna od tri zemlje koje će najviše stradati zbog ovisnosti o turizmu, imamo novu Vladu i očekujemo žestoke reforme odmah“, kaže Slobodan Školnik član udruge trgovine Hrvatske udruge poslodavaca.

Uz trgovce, koronakriza najviše je pogodila ugostitelje. U jednom osječkom restoranu, nakon završetka ''lockdowna'', promet je procvjetao. S uvođenjem maski trude se pokazati da se i u novoj normali može raditi. I njih brine rast broja oboljelih.

"Kao da je netko sve ugasio, sad smo otvoreni, ali je stanovništvu rečeno ne idite nigdje, sad smo u zaista nezgodnoj situaciji gdje je promet pao 80 posto, 85 posto“, kaže Tomislav Bralić, vlasnik restorana.

Ukupne brojke ipak su povoljnije - u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 28 posto manje računa, a iznos je smanjen za 41 posto. Ništa bolje nije ni na obali. Dubrovnik je lani zbrajao rekordnu zaradu, a ove godine gubitke.

"Promet je na razini 10 posto prošlogodišnjeg. Malo se zadnjih dana počeo dizati, ali to još nije ni razini od 20 posto“, kaže Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Prazno je izgledao početak sezone u Crikvenici, a ništa bolje nije ni danas. Štekati su tek za nijansu popunjeniji. Slamku spasa, kao i mnogi drugi, vide u odgodi plaćanja troškova lokalnoj zajednici.

"Ono što mi tražimo, ne da nam netko nešto da, samo želimo da svim poduzetnicima da nas oslobode na šest mjeseci komunalne naknade i doprinosa“, kaže Robert Marić, ugostitelj iz Crikvenice.

Na takav se potez sprema Dubrovnik, a prema podacima nacionalne udruge ugostitelja, to je dosad učinilo tek 20 posto općina i gradova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene