Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve do Kaštela

Novi šok za pacijente u Metkoviću: Nema više laboratorijskih pretraga, krv na analizu ''putuje'' 150 km

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon manjkavosti Hitne pomoći u Metkoviću, novi šok za tamošnje pacijente – nema više laboratorijskih pretraga. Krv se šalje u 150 kilometara udaljena Kaštela. Što s hitnim pretragama nakon 9 ujutro u gradu koji nema bolnicu ni adekvatnu hitnu pomoć? Ljutiti su u inicijativi Sinovi i kćeri Neretve.

Preminula je metkovska magistra medicinske biokemije. Nakon upitne metkovske hitne pomoći, sada im je jalov i laboratorij.

Pročitajte i ovo Potres epicentar u BiH Potres se osjetio i na jugu Hrvatske: "Jaka tutnjava i udar" Počelo suđenje za smrt dječaka Gabrijela - 2 četiri i pol godine nakon smrti Počelo suđenje liječnicama i medicinskoj sestri za smrt Gabrijela (9): "Ne možemo govoriti o onome što se događalo u sudnici"

''Prije svega bi izrazili sućut obitelji Kevo, i našoj dragoj doktorici koja više nije s nama'', rekao je Ivo Matičević, iz Inicijative Sinovi i kćeri Neretve.

Sada se krv vadi do 9 sati u Metkoviću, ambulantnim vozilom prevozi 150 km u Kaštel Sućurac, gdje je predviđeno da se u medicinskom laboratoriju Matić obradi do 100 uzoraka iz Metkovića.

U utorak je nažalost samo iz Metkovića stiglo 125 uzoraka, kaže magistra Matić, koja od silnog posla ne stigne pred kameru Dnevnika Nove TV. Nakon što krv obradi, nalaze ipak isti dan šalje natrag u Metković.

Metkovci pitaju ravnatelja Doma zdravlja zašto krv putuje u Kaštela, a ne u Dubrovnik.

''Uzmite vi Dubrovnik u ljetnim mjesecima – je li to bolje rješenje od Kaštela? Za sat i pol smo mi u Kaštelima, sigurno nećemo ni prije do Dubrovnika'', odgovara Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

U tih sat i pol uzorku se neće ništa dogoditi, sigurna je potpredsjednica Hrvatske komore medicinskih biokemičara Ivana Delić.

''Kontaktirala sam s kolegicom iz suradnog laboratorija i rečeno mi je da su nalazi napravljeni u isto vrijeme kao da je laboratorij u Metkoviću u funkciji'', pojašnjava Delić.

Sljedeći mjesec, stupanjem na snagu novog Pravilnika o načinu obavljanja medicinsko biokemijske djelatnosti izvan ovlaštenih laboratorija, hitne pomoći će, pa tako i metkovska nabavljati hematološke uređaje, kojima će pretragu raditi pokraj hitnih pacijenata, koji nemaju bolnice u blizini.

''Sve one hitnoće moći će riješiti preko Hitne jer je na Hitnoj nabavljen hematološki brojač, za ono što baš mora biti izvan radnog vremena laboratorija'', kaže Štimac.

''Naša je doktorica obrađivala i u toku dana, ako je nešto oko srca vezano, dolazilo se, radili su se nalazi i tu smo imali sigurnost'', kaže Matičević.

Da će skoro zamijeniti pokojnu magistru, neće, kaže ravnatelj Doma zdravlja, jer zvao je metkovske studente medicinske biokemije, ali Sinovi i kćeri Neretve licencu će nakon završetka studija tražiti u mjestu studiranja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene