Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

O RASTU BDP-a "Treba vidjeti hoće li se rast nastaviti ili je ovo bio ljetni turistički eksces"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago u Dnevniku Nove TV analizirao je najnoviji rast BDP-a.

Rekordan rast hrvatskog gospodarstva u trećem kvartalu od 2,9 posto BDP-a najveći je u posljednjih osam godina i dosad najznatniji pokazatelj ekonomskog oporavka. Ovim je podacima očekivano prezadovoljan i premijer Plenković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas"

Priznaje, doduše, da zasluge ima Oreškovićeva Vlada, ali ih pripisuje i sebi jer smatra da je pobjeda HDZ-a razlog što nam je ekonomski napokon krenulo. No, svojom zaslugom to smatra i oporbeni SDP.

Rast BDP-a u Dnevniku Nove TV analizirao je Mislav Bago.

"Bilo je to razdoblje kad je Oreškovićev kabinet pao, zemlja je bila u izborima, Plenkovićev kabinet još nije bio formiran, a našu obalu preplavili su turisti u rekordnom roku."

Jedno od najboljih tromjesečja u zadnjih osam godina

"Osam godina nismo vidjeli ovakav pokazatelj gospodarskog rasta. Što se tiče gospodarstva, zadnji put smo ovako dobri bili u prvom kvartalu 2008. Zabilježen je i rekordni rast u trećem tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje. Ovo je jedno od najboljih tromjesečja u zadnjih osam godina. Sada treba vidjeti hoće li se rast nastaviti i u četvrtom kvartalu ili je ovo bio ljetni turistički eksces.

Europska unija na tromjesečnoj razini zabilježila je rast od 1,8 posto. Hrvatsko gospodarstvo šesto je u EU po tromjesečnom rastu s 2,7 posto. To je veći rast nego kod naših najvažnijih trgovinskih partnera kao što su Austrijanci ili Talijani."

Mršavi rast Europske unije

"BDP je u trećem kvartalu u Hrvatskoj rastao 1,7 posto dok je prosjek EU mršavih 0,4 posto.

Ovakav rast osigurala je turistička sezona. Izvoz roba bio je pokretač, a nakon njega slijedi uvoz. Morali smo uvoziti jer nismo sami mogli namiriti dolazak turista. Osobna potrošnja rasla je za 3,4 posto, a investicije 2,9 posto. One bi trebale rasti više jer to je pokretač gospodarstva. Investicije bi trebale biti iznad 6 posto da govorimo o stabilnom gospodarskom rastu", kazao je Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene