Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sanacija se otela kontroli

Rajske plaže u Podgori zasute zemljom i šljunkom: "U posljednjih nekoliko tjedana zaprimili smo tridesetak prijava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanacija plaža u Podgori, koje je ove zime uništilo olujno jugo, čini se, otela se kontroli. Obala se proširuje za nekoliko metara oštrim kamenom i zemljom, pa su građani, koji smatraju da je u pitanju devastacija pomorskog dobra, podnijeli već trideset prijava. No plaže od bijelog oblutka, za koje ne znamo hoće li dočekati turiste i otkud će gosti stići, nepovratno su izgubljene.

Podgorske plaže umjesto prvih kupača zauzela je teška mehanizacija. Obalni pojas proširuje se šljunkom i zemljom, a biolozi upozoravaju na to da se moru nanosi nepovratna šteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljepote Jadrana Dugi otok: Prekrasne plaže i čisto more Slika nije dostupna Obalu 'okupirali' turisti Temperature mora idealne, plaže krcate

"Kada donesete materijal i naspete ga, automatski ste prekrili životnu zajednicu koja tu živi. Možete za deset godina dobiti oblutak kakav je nekad bio, ali onu morsku zajednicu ne možete povratiti", kaže Stela Vela iz Eko udruge Sveti Vicenco.

Radovi se, tvrde, izvode bez svih potrebnih dozvola. Pozvane su i inspekcije.

"Nikada nije sve u redu i nikad se ne može reći da je sve u redu, međutim mislim da su ovi radovi biil neophodni. Mi živimo od turizma, svake godine imamo sve više apartmana“, kaže Stipe Vela iz Podgore.

"Sve šta je prislano nije ni mački drago. Tako da neka misto ide naprid, ali opet triba vodit računa da to bude umjereno i normalno", smatra Đani Vela.

U Državnom inspektoratu danas nam je potvrđeno kako su izvidi građevinske inspekcije u tijeku, no radovi još nisu zaustavljeni. Lokalna vlast brani se kako je u pitanju tek dohrana plaža nužna zbog elementarne nepogode koju je u prosincu uzrokovalo olujno jugo.

"Mislim da ćemo baciti na plaže, ne znam točno sada, sigurno oko tisuću dvije tisuće kamiona mljevenoga žala, da bismo proširili i ovo što je devastirano da bismo sačuvali plaže. Sve je praktički u gabaritima kako je bilo i kako treba biti", kaže Ante Miličić, načelnik Općine Podgora.

Na pitanje jesu li neka pera napravljena koja dosad nisu bila, Miličić odgovara da je jedno pero malo prošireno.

Da se radovi ne izvode u potpunosti po zakonu, smatraju i u županiji, kojoj je prijavljena devastacija pomorskog dobra.

"U posljednjih nekoliko tjedana zaprimili smo tridesetak prijava. Po onoj dokumentaciji koju ima Splitsko-dalmatinska županija za određeni dio radova po nama bi trebala građevinska dozvola", kaže Stipe Čogelja iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-a.

No završi li kazneni postupak izricanjem novčane kazne, s obzirom na to da je investitor općina, platit će je svi mještani Podgore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene