Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne damo rafineriju"

Prosvjed radnika sisačke rafinerije zbog zatvaranja postrojenja, Uprava tvrdi da smanjuje gubitke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici sisačke rafinerije zatražili su u petak prosvjedom na Markovu trgu moratorij na sve poslovne odluke Uprave Ine do završetka pregovora oko otkupa dionica Ine od MOL-a i prijam kod premijera Andreja Plenkovića kako bi ga izvijestili o stvarnom stanju u rafineriji i posljedicama gašenja postrojenja FCC-a.

Prosvjed je organizirao Stožer za obranu sisačke rafinerije zbog najavljenog gašenja proizvodnje u postrojenju FCC (Fluid katalitički kreking) u Sisku i otpuštanja 40 radnika, što je protumačeno kao početak zatvaranja Rafinerije.

Sekulića pita Plenkovića zašto šuti

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Na Markovu trgu okupilo se tristotinjak prosvjednika noseći hrvatske i sindikalne zastave i transparente na kojima je pisalo "Ne damo rafineriju, ne damo Inu, ne damo Hrvatsku"" i "Bez rafinerije, nema Ine".

Koordinator Stožera Predrag Sekulić zaogrnut hrvatskom zastavom upitao je premijera Plenkoviću zašto šuti i ugrožava energetsku neovisnost Hrvatske i zašto im se oduzima pravo na rad.

"MOL je strateški interes Mađarske, a Ina mora biti strateški interes Hrvatske. Prestanite šutjeti premijeru, lupite šakom o stol i ponašajte se državnički", poručio je Sekulić.

MOL nema namjeru unaprijediti nego uništiti Inu, otpuštaju se radnici u istraživanju, proizvodnji i maloprodaji, uništava se visokoobrazovani i stručni kadar, namjerno gube tržišta u zemlji i inozemstvu, smanjuje rafinerijska prerada, a svakodnevno uvoze gotovi proizvodi iz Mađarske, Slovačke, Grčke, Italije, Bugarske i Rumunjske, optužio je Sekulić.

Rafinerija proizvodi goriva europske kvalitete

Sisačka rafinerija nije modernizirana, ali proizvodi goriva europske kvalitete i najbolje poluprodukte od kojih se proizvode benzini u cijeloj MOL grupi. Nedavno je u njoj proizveden benzin od 100 oktana, koji ne može proizvesti ni jedna rafinerija u MOL grupi, pa je očito da nekima smeta, istaknuo je Sekulić.

Član Stožera Zdravko Dužić ustvrdio je da bi gašenjem sisačke rafinerije konkurencija imala Hrvatsku na dlanu, a nisu je u ratu mogli ugasiti ni granatama, ona ima perfektan položaj, svoju sirovinu, tržište i uvjete kakve nema ni jedna rafinerija u okruženju.

Nitko ne postavlja pitanje opstanka rafinerije u Bosanskom Brodu, koja nije ni blizu uspješna kao sisačka. Prepoznaje li Vlada hrvatski strateški interes, upitao je Dužić.

Uprava tvrdi da će tako smanjiti gubitke

Iz Uprave Ine poručili su u povodu prosvjeda kako se radi o poslovnoj odluci koja će znatno smanjiti gubitke (u prošloj godini 207 milijuna kuna operativnog gubitka), a prestanak rada FCC postrojenja ne znači zatvaranje rafinerije. Prerada sirove nafte nastavit će se u blokovima, dok će sekundarna postrojenja raditi bez obustava, što dosad nije bio slučaj.

Radnike na koje te promjene budu utjecale, a govorimo o njih maksimalno 40, nastojat ćemo preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako u tome ne uspijemo, bit će zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka, poručuju iz Uprave.

Smatraju kako traženje moratorija na sve odluke Uprave i činjenica da prosvjed nisu podržali reprezentativni sindikati koji djeluju u Ini pokazuje da organizator prosvjeda nema za cilj zaštitu radnika, jer bi moratorij onemogućio redovito poslovanje kompanije i zaustavio sve važnije projekte.

Ćorić pozvao sindikate na sastanak

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike poručili su da je ministar Tomislav Ćorić uputio poziv na sastanak predstavnicima Sindikata naftne djelatnosti - INAŠ, Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Sindikata naftnog gospodarstva i Sindikata Nove solidarnosti, koji će se održati u srijedu, 28. veljače.

Vladino je stajalište da rafinerijski biznis na razini cjelokupne Ine d.d. treba unaprijediti i u tom je kontekstu Vladin cilj osigurati vertikalno integriranu kompaniju sa svim njezinim komponentama, pa i rafinerijskim biznisom, navodi se u priopćenju Ministarstva.

U tijeku je proces izbora financijskog savjetnika koji će biti zadužen za procjenu vrijednosti Ina - Industrija nafte d.d, evaluaciju te razmatranje potencijalnih strateških partnera u provedbi transakcije otkupa dionica, kaže se u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene