Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa

ČETIRI MJESECA NISU VIDJELI PLAĆU! 230 radnika Inkopa prosvjeduje, jer ne mogu u štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rade, a za svoj posao već četvrti mjesec nisu primili nijednu kunu. Sudbina je to 230 radnika zagorske tvornice Inkop, koja proizvodi opremu i obuću za vojnike, policajce i brojne državne tvrtke.

Radnici Inkopa krenuli su s prosvjeodm, dolaze na posao, od 7 do 15 sati su u tvornici, ali ne rade. Planiraju tako nastaviti, ali kažu, prijeti im se izvanrednim otkazima ako ne budu radili. Sindikat nemaju, kažu ne mogu u štrajk, a ovo je stanje neizddrživo. Spremni su otići na burzu, samo da dobiju ikakva primanja.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Sabornica: Ilustracija - 2 izvanredna sjednica Nakon 16 sati rasprave u Saboru gubili su se živci: Oporbenjak vikao i lupao šakom po stolu

Direktor Inkopa nam je poručio da će dati izjavu u petak. U međuvremenu Loptice odgovornosti se prebacuju, a 230 ljudi i njihove obitelji mjesecima žive bez kune.

"Dobivamo doma opomene na kredite, minuse su nam ukinuli, trebaš ti to plaćat, a nemaš od čega", kaže radnica Marija.

Život na bakinoj mirovini

Blokirani računi, nagomilani minusi i dugovanja, gorka je to svakodnevica brojnih bračnih supružnika. "Živimo na bakinoj mirovini od 1800 kuna", kažu Josip i Božica Novosel, zaposleni u Inkopu. "Imamo za kruh i za sendviče", dodaju.

Više od tri desetljeća, toliko je većina radnika zaposlena u Inkopu. Rade za minimalac od 2400 kuna na mjesec. Neredovite isplate počele su u prosincu, a posljednju, nepotpunu, plaću dobili su u veljači.

"Voda nam je odavno zalila uši i ne može se dalje više. Obećanje, obećanje - od obećanja se ne živi", kaže radnik Dragutin.

Bez plaća i odgovora

Tvornica u Poznanovcu proizvodi za MUP, HŽ, Hrvatske šume. Najpoznatija je izrada vojnih čizama za Ministarstvo obrane. Posljednji posao s MORH-om sklopili su u suradnji s vukovarskim Borovom i čakovečkim Jelenom.

"Zadnji ugovor sa zajednicom ponuditelja sklopljen je u travnju 2016. godine, a vrijednost sklopljenih ugovora u 2016. godini iznosi 5.300.000,00 kn", stoji u priopćenju iz MORH-a.

Nedavno imenovani direktor tvrtke danas je bio bez komentara. Bez plaća i bez odgovora, o kojima ovisi sudbina 230 obitelji.

Pokrenut nadzor inspektorata rada

Prije par dana krenuo nadzor inspektorata rada, nakon što su primili prijavu o neisplati plaća u tvrtki Inkop. Što su zatekli u tvrtki moći će nas obavijestiti nakon što nadzor završi.

Dodaju da su u inspekciji bili još u 2015. godine. Tada su podnijeli optužni prijedlog prekršajnom sudu zbog sumnji da radnicima nisu isplaćeni zakonom propisani minimalci.

Podsjećamo, u Hrvatskoj neisplata plaća može biti i kazneno djelo, ali samo ako postoji novac, ako tvrtka dobro posluje, a poslodavac ne isplaćuje plaće. Kazna zatvora tada je do tri godine. To utvrđuju insepkcijski nadzori.

Samo da svo utvrđivanje ne potraje predugo, jer radnicima je evo već četvrti mjesec bez plaća, a većina radnika starija je od 50 godina, neki su pred mirovinu i doslovno preživaljvaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene