Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju plaće za rujan

Radnici Uljanika u štrajku, u 3. maju pale svijeće za Upravu; Sindikati: ''Ljuti smo, više nikome ne vjerujemo!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici 3. maja i Uljanika su u štrajku. Ljutiti su i revoltirani jer im još nisu isplaćene plaće za rujan, a danas istječe i posljednji dan prije ispunjavanja svih uvjeta za pokretanje stečaja 3. maja

Radnici riječkog brodogradilišta 3. maj u utorak ujutro izašli su iz kruga brodogradilišta te u znak prosvjeda hodaju oko škvera.

Pročitajte i ovo Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Sljedeći dani presudni Ministar Horvat: Još čekamo povratnu informaciju o brodogradilištima Uljanik i 3. maj iz Kine Slika nije dostupna Novi datum - 17. svibnja Još jedna prilika: Odgođen stečaj Uljanika, čeka se odluka Kineza

"Radnici su se sasvim spontano odlučili za prosvjedni hod oko brodogradilišta, svi do jednog hodaju u povorci. Mi stalno dobivamo usmene garancije da se intenzivno radi na deblokadi računa i ovim putem ponovno apeliramo da se to učini iako nam isplata plaća nije o tome ovisna. Uprava nas već danima uvjerava da bi nam plaću za rujan mogli uplatiti do kraja ovog ili najkasnije sljedeći tjedan, ali mi više nikome ne vjerujemo. Ljuti smo i revoltirani", rekao je u utorak za portal DNEVNIK.hr Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja.

Nakon prosvjedne šetnje radnici su se vratili u krug brodogradilišta, a kako doznaje Novi list, simbolično će zapaliti svijeće Upravi 3. maja kod spomenika na sjevernom ulazu u brodogradilište. 

Šoljić je dodao da će se o daljnim aktivnostima za srijedu odlučivati tijekom današnjeg dana.

U utorak inače istječe 60. dan otkako je račun 3. maja u neprekidnoj blokadi, nakon čega su, ako se tijekom današnjeg dana ne skinu sve ovrhe s računa brodogradilišta i ''padne'' dogovor s vjerovnicima, ispunjeni svi uvjeti za pokretanje stečajnog postupka nad 3. majem. No pokretanje stečaja ne ide automatski, već ga pokreće Fina nakon 120 dana kontinuirane blokade računa. Upravi brodogradilišta počinje teći trotjedni rok za podnošenje zahtjeva za pokretanje stečaja.

Radnici Uljanika ostaju u štrajku, kooperanti nastavljaju raditi

Radnici pulskog Uljanika u štrajku i u utorak ujutro okupili su se pred zgradom Direkcije, gdje im se obratio predsjednik Štrajkaškog odbora i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rezimirajući jučerašnji dan štrajka, a radnici su tražili da i kooperanti prestanu raditi.

Cerovac je podsjetio da je Uprava u ponedjeljak izvijestila da će u Nadzorni odbor imenovati Samira Hadžića i Ranka Svečarovskog, koje su sindikati kandidirali na Skupštini 16. listopada.

Uprava Uljanika jučer je priopćila da je, nakon što Skupština dioničara društva Uljanik d.d. nije izabrala Nadzorni odbor, pozvala prošli tjedan sve ključne dioničare da predlože svog člana radi imenovanja putem odluke Trgovačkog suda te da je stigao jedino prijedlog svih sindikata i Stožera za obranu brodogradnje Uljanik.

Cerovac je jutros okupljenim radnicima rekao da je Štrajkaški odbor zatražio time out od pola sata jer radnici zahtijevaju da i kooperanti na polarnom kruzeru prestanu raditi, a zatim će se dogovoriti o aktivnostima sindikata danas. Dogovoreno je da radnici Uljanika nastavljaju štrajk i da do petka neće više izlaziti na ulice, a zahtjev da se zabrani rad kooperantima na polarnom kruzeru, jednom od dvaju koje Uljanik mora isporučiti do kraja godine, povučen je nakon intervencije australskog brodovlasnika.

"Dio radnika tražio je da se ide ispred kruzera i da se zaustavi rad kooperanata. Riječ je o kooperantima koje izravno plaća brodovlasnik, koji ujedno ima potpisan ugovor s Upravom da može nastaviti rad i u slučaju štrajka radnika Uljanika", rekao je novinarima predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Po njegovim riječima, Uljanikovi radnici to su zahtijevali jer smatraju da bi se prekidom rada na kruzeru izveo veći pritisak na Vladu. No, dodao je on, veći dio radnika misli da ipak treba pustiti kooperante da rade na kruzeru zato što bi stanje u tom brodogradilištu - ako bi kruzer iz njega otišao - bilo još teže.

"I sam brodovlasnik danas nam je poručio kako ima jako malo strpljenja te da će - nastavi li se s tim pritiskom - povući kruzer", istaknuo je Cerovac i dodao kako - s obzirom na to da australski brodovlasnik u Uljaniku namjerava graditi još najmanje tri broda - s time u tom brodogradilištu kupuju dvije-tri godine.

Najavio je da se štrajk Uljanikovih radnika nastavlja, ali barem do petka, kada će se ponovno okupiti pred zgradom Uprave, neće izlaziti na ulice jer, kako je rekao, "smatraju kako se problem mora riješiti unutar Uljanika".

"Štrajkaški odbor pratit će situaciju, sastajat će se svaki dan i o svemu izvještavati radnike. Mi se moramo riješiti dosadašnjeg predsjednika Uprave. Već šest mjeseci prisutan je zahtjev za njegovom ostavkom, krajnje je vrijeme da se makne. Očito nema sluha", istaknuo je Cerovac i dodao kako se nada da će - s obzirom na da je konačno danas Trgovačkom sudu poslan zahtjev za imenovanje novoga Nadzornog odbora - "doći i do smjene Giannija Rossande".

"Smjenu predsjednika Uprave tražimo jer je on vodio Uljanikova društva u zadnjih šest godina, a u tom razdoblju nastalo je veliko financijsko dugovanje koje je čak tri-četiri puta veće nego što je temeljni kapital Uljanika", podsjetio je Boris Cerovac i dodao kako je to glavni razloga zbog kojega je on trebao odstupiti.

Jučer je oko 1500 radnika Uljanika stupilo u štrajk i nakon okupljanja pred Direkcijom otišlo u prosvjednu šetnju Pulom, a predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac rekao je kako traže da Uprava dođe pred radnike da im objasni zašto nema plaće za rujan te da predsjednik Uprave Gianni Rossanda podnese ostavku. (Hina)

Rossanda: "Moj odlazak nije upitan kada se formira novi Nadzorni odbor Uljanika"

Predsjednik Uprave društva Uljanik d.d. Gianni Rossanda u priopćenju u utorak istaknuo je da inzistiranje Štrajkaškog odbora na njegovoj ostavci "nanosi štetu Uljanik Grupi" u trenucima kada je, ističe, izvjesno da će novi nadzorni odbor, za koji je uputio imena radnika, u idućih nekoliko dana imenovati novu Upravu Društva.

"U ovih nekoliko dana, i kao predsjednik Uprave i kao čovjek, imam odgovornost i obvezu učiniti sve da se spriječe teže blokade i stečaj brodogradilišta 3. maj, a moj odlazak uopće nije upitan u trenutku kada se formira novi nadzorni odbor Uljanika d.d.", poručio je Rossanda.

Na kraju priopćenja dodaje kako vjeruje da Štrajkaški odbor neće spriječiti rad na polarnom kruzeru, jednom od dva broda koje Uljanik mora isporučiti dok kraja godine. U suprotnom, ističe se u priopćenju, to bi značilo "nenadoknadivi udarac za Uljanik".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene