Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koalicijski sastanak

Vladajući prihvatili Bandićev prijedlog: Iduće godine besplatni udžbenici svim osnovnoškolcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima održan je sastanak koalicijskih partnera uoči saborske sjednice u četvrtak na kojoj će se raspravljati o Zakonu o udomiteljstvu, na koji je HNS uložio amandman. Partneri su dogovorili besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj.

Izlazeći iz Banskih dvora predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio je da su dogovorili da će svaki učenik iduće godine imati besplatne udžbenike. ''O modelu, načinu i cijeni naknadno će odlučiti Vlada'', rekao je Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje" Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

Tako su koalicijski partneri usvojili prijedlog Milana Bandića koji je tim amandmanom uvjetovao podršku proračunu, a kasnije je rekao da će ga podržati i bez usvajanja besplatnih udžbenika.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da u državnom proračunu nije predviđen novac za osiguravanje besplatnih udžbenika u svim hrvatskim školama i dodao kako će se o tome još razgovarati.

Zakon o udomiteljstvu u četvrtak će se naći pred saborskim zastupnicima, a u tijeku je sastanak koalicijskih partnera na kojem pokušavaju pronaći zajednički jezik koji, po svemu sudeći, neće pronaći.

Vlada je predložila Zakon koji ne omogućava udomiteljstvo istospolnim registriranim partnerima, za što se zalaže HNS, a što je HDZ-u neprihvatljivo.

''Ta tema služi za glumatanje HNS-a i HDZ-a po televizijama. HNS glumi da im je tema važna, HDZ glumi da im je HNS strateški partner. Nema potrebe da sudjelujemo u toj blesavoći'', rekao je uoči koalicijskog sastanka čelnik Reformista Radimir Čačić. Dodao je da je ta priča bezveze.

"U Hrvatskoj su ukupno 174 registrirana istospolna partnerstva. Možete misliti da će svi oni sada navaliti i baviti se udomiteljstvom kao poslom. Možda se jedan od njih javi u sljedećih 10 godina, a i njega, ako to želi, nitko ne može spriječiti jer se može i pojedinačno biti udomitelj."

Osvrnuo se i na aferu SMS. Na pitanje je li došlo vrijeme da HDZ uvede red u stranci, Čačić je odgovorio da je ''već duže vrijeme došlo vrijeme''. ''Ne smiju se brkati politika i policija'', zaključio je.

Čelnik Stranke rada i solidarnosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglasio je da je prirodno i najnormalnije da djeca imaju mamu i tatu, a da će sve ostalo prepustiti drugima. Na pitanje hoće li svi osnovnoškolci iduće godine imati besplatne udžbenike, rekao je da je za njega ta tema završena i da vjeruje da će se to ostvariti.

"Ja sam dao stav HNS-a o Zakonu o udomiteljstvu, mi ćemo dati amandman, ostao sam kod toga. Ako se amandman ne prihvati, mi nećemo glasati za Zakon, bit ćemo suzdržavni. I to je to. Onda se ide na preispitivanje ustavnosti tog članka", rekao je nakon sastanka Vrdoljak.

Prvi čovjek HDSSB-a Branimir Glavaš neće podržati HNS-ov amandman. ''Vladin prijedlog je normalan i općenarodno prihvatljiv'', rekao je. Na pitanje o aferi SMS, Glavaš je poručio da svaka stranka treba očistiti smeće u svom dvorištu. ''Treba očistiti smeće, ako ga ima, ne znam ima li'', rekao je Glavaš.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, govoreći o Zakonu o udomiteljstvu, rekao je da svi građani moraju biti jednaki u obvezama, ali i pravima. ''Najveći problem predloženog Zakona o udomiteljstvu jest profesionalno udomiteljstvo kojim će se baviti ljudi kako bi od države dobili novac'', rekao je Kosor.

Divjak: Najvažnije da se takve mjere ne donose za jednu godinu

Oglasila se i ministrica Blaženka Divljak na svom Facebook profilu. Poručila je kako ministarstvo planira riješiti besplatne udžbenike, a preduvjet za to je donošenje novog zakona o udžbenicima.

''Najvažnije od svega je da se takve mjere ne donose za jednu godinu, a nakon toga roditelje ostavi na cjedilu, nego da se omogući zakonski i financijski održiv okvir, te ne dopusti ostvarivanje ekstraprofita na račun poreznih obveznika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u suradnji s Ministarstvom financija u rokovima zadanim novim Zakonom o udžbenicima detaljno razraditi model koji će svim učenicima osnovne škole osigurati besplatne udžbenike'', rekla je Divjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene