Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Cijena struje

RAČUNI OPET RASTU I NASTAVIT ĆE RASTI 'Mozak mi ne radi dobro, jer je strašno sve poskupjelo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja godine računi za struju u prosjeku bi mogli biti veći za 30 kuna. Zbog obveza prema Europskoj Uniji, povećat će se iznos naknade za poticanje obnovljivih izvora energije.

Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu.To znači rast računa za potrošnju električne energije.

Pročitajte i ovo Ilustracija računa za vodu Manji računi Ukida se vodni doprinos: Pogledajte koliko ćete godišnje uštedjeti na vodi Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu

Već sam pogled na račun ionako izaziva priličnu nelagodu kod mnogih potrošača. "Već je sad dosta skupa i sad još ide gori. To nije dobro! Nije dobro nikako, osobito za naše male mirovine", smatra Ružica Dujmović iz Otočca.

Iako nisu naviknuti na sve blagodati modernih tehnologija i štedljivi Ličani mogu se pohvaliti znatnim brojem trošila u svojim domovima. Uz opuštanje, radio je ovim ljudima rijetki izvor lokalnih informacija. Bez struje Ružica ne bi mogla šivati, glačati, a niti u večernjim satima uživati u televizijskom programu.

"A što ja znam zašto bi trebala sad struja poskupjeti. Da li treba državi novac il i treba ne znam što, ne znam... moj mozak ne može funkcionirati dobro, jer je strašno sve poskupilo", kaže Ružica.

Zbog naknade za poticanje računi su veći od 2007. Tad se za potrošeni kilovat sat plaćalo manje od lipe. Svake sljedeće pomalo se povećavala, a od 2010. do danas potrošači izdvajaju 3 i pol lipe. Do kraja godine, očekuje se, naknada će biti veća od 5 lipa, a stručnjaci procjenjuju da bi u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovat satu.

"Poskupljenje se dešava iz razloga što je prošle godine potpisano dosta novih ugovora o tokupu električne energije sa proizvođačima iz obnovljivih izvora, pretežno biomase i drugi dio razloga je što se dio troška, znači obnovljivih sa obnovljivih proizvođača energije prebacuje na građanstvo, na finalne potrošače", pojašnjava Edo Jerkić, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Jednostavnije rečeno, potrošači subvencioniraju proizvođače. Prema novoj cijeni, za prosječno bi kućanstvo to značilo izdvajanje oko 400 kuna na godinu. "Za proizvođače znači da smo evo, da ćemo u sljedećih godinu, dvije vidjeti porast investicija u obnovljive izvore energije i da će se kroz to otvarati dosta novih radnih mjesta", kaže Jerkić.

Stručnjaci smatraju da građani povećanje naknade neće ni osjetiti. No, oni se ne bi složili. Ličani ipak, za budućnost ne strahuju. Jer glavnog energenta (drva) u ovom dijelu zemlje, zasad još uvijek ne nedostaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene