Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorila vojarnu u Varaždinu

Predsjednica o smjenama u svom timu: "Moje je pravo mijenjati savjetnike"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vojska vratila se u Varaždin, u vojarnu u Optujskoj ulici koja od danas nosi naziv 7. gardijske brigade "Puma", a na svečanosti ulasku u varaždinsku vojarnu pripadnika 2. mehanizirane bojne "Pume" Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, sljednika tradicije 7. gardijske brigade, bila je i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

Na novinarsko pitanje zašto mijenja članove svog savjetničkog tima u izbornoj godini, Predsjednica je odgovorila: "Moje je pravo mijenjati savjetnike".

Pročitajte i ovo Obuka ročnika I obvezni vojni rok Odabrana četiri centra za vojnu obuku: U godinu dana mogli bi osposobiti 15.000 ročnika Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) TIJEKOM POSJETA ŠPANCIRFESTU Miroslav Škoro: ''Svaka moja pjesma je predizborna kampanja''

Komentirala je špekulacije kako bi se njezinu timu mogla pridružiti Mirjana Hrga, Grabar-Kitarović kratko poručivši kako će "se sve saznati na vrijeme". 

Upitana hoće li se angažirati u rješavanje problema Ine, odnosno oko gašenja rafinerije u Sisku, Predsjednica je rekla da će se angažirati u skladu sa svojim ustavnim mogućnostima. "Ja, nažalost, ne mogu donijeti nikakvu odluku, ali ću i na hrvatskoj i na mađarskoj strani raditi na tome da se zadrži rafinerija i da se ne gase pogoni jer je izuzetno bitno da se zadrže radna mjesta", rekla je.

Inače, svečanost je počela otkrivanjem ploče s novim nazivom vojarne i čitanjem povjesnice brigade. Ploču su otkrili zapovjednici 7. gardijske brigade "Puma" generali Zdravko Jakop i Željko Dvekar, koji je istaknuo kako neće govoriti o ratnom putu 7. gardijske brigade jer bi to predugo trajalo, kao ni o poslijeratnim postignućima i zadaćama Puma, ali je istaknuo da želi reći nešto što mu leži na srcu.

"Zbog, nazovimo je, neprilagođene politike, svojedobno je 7. gardijska brigada morala napustiti Varaždin, a mi smo s tugom i gorčinom gledali odlazak naših suboraca. Sada su se, zahvaljujući dragom Bogu, razumu i shvaćanju našeg državnog vodstva – našoj predsjednici, Vladi i ministru obrane, 'Pume' konačno vratile u Varaždin, svojoj kući", kazao je Dvekar.

Nakon ulaska pripadnika 2. mehanizirane bojne "Pume" u vojarnu, kod kapelice sv. Jurja u krugu vojarne, u spomen na 91 poginulog te jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Učinili su to i predsjednica Republike Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

Svečanost se nastavlja postrojavanjem 2. mehanizirane bojne "Pume" te prigodnim programom s obraćanjem uzvanika, a Hrvatska je vojska za građane pripremila izložbu naoružanja i vojne opreme.
Iz varaždinske je vojarne u Optujskoj ulici Hrvatska vojska otišla prije deset godina, a sada se vratila na temelju odluke aktualne Vlade o povratku vojske u vojarne u Varaždin, Vukovar, Sinj i Ploče.Druga mehanizirane bojne "Pume" proteklih je godina bila stacionirana u Našicama.

Pripadnici bojne u Varaždin su se vratili sedmodnevnom hodnjom pod nazivom „Pumin skok 18“. Hodnjom dugom 184 kilometra, u sedam etapa, prisjetili su se poginulih branitelja te operacija koje je 7. gardijska brigada uspješno provela u Domovinskom ratu.

7. gardijska brigada "Puma" ustrojena je 23. prosinca 1992. godine, a kroz nju je prošlo oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, a najviše se pamti po oslobađanju Knina 5. kolovoza 1995., u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Tradiciju legendarne brigade nastavlja 2. mehanizirana bojna "Pume". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene