Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama opće bolnice u Puli

STIŽU BOLJI DANI 'Sada krpamo rupe i pokušavamo preživjeti dvije godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća bolnica Pula bori se s nizom problema - od toga da većina odjela još nema klima uređaja, do vlage i derutnih prostorija. No, nadaju se boljim danima, jer je u izgradnji nova bolnica.

Dio Odjela za psihijatriju Opće bolnice Pula zbog lošeg je stanja zatvoren. Pacijenti su prije bili u njemu, no sada se ovaj dio više ne koristi.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Ključ u bravu Vlasnik karlovačkog kluba nakon opasnog incidenta za DNEVNIK.hr: "Definitivno zatvaram, ništa nije vrijedno ovoga" Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

'Zbog prokišnjavanja i velike količine vode, prokišnjavalo je na donji kat gdje su ležeći pacijenti i morali smo iseljavati iz prostorije u prostoriju', rekla je Sonja Žufić, glavna medicinska sestra Odjela za psihijatriju.

Vlaga i starost su napravili svoje, pa je mnogo toga na Odjelu za otpis. U 21. stoljeću, bore se s još jednim problemom. 'Klimu smo dobili tek ove godine. Prve tri klime su stigle tek ove godine', kaže Žufić.

No, ipak, godinama se osoblje trudi urediti Odjel, a u tome im čak pomažu i pacijenti. Tako su neke sobe potpuno obnovljene, a u tijeku je i obnova sanitarnog čvora.

'To je jedan jednostavno veliki pomak u odnosu što je bilo prije. A bolje će se raditi, pacijenti su zadovoljniji. A mi kao osoblje ne možemo se priviknuti koliko je to sada jedno novo ozračje', rekao je Tomislav Peharda, zamjenik voditelja Odjela za psihijatriju.

Uz donaciju županije i dobrih ljudi, obnovili su krov, tako da se više ne bore s vlagom. Što na žalost nije slučaj s Odjelom za infektologiju. Krov je u lošem stanju, pa se osoblje bori s vlagom.

'Imali smo do unazad godinu dana velika propuštanja krovišta. On je i danas najveći problem. Međutim, uz minimalna ulaganja, krovište je sređeno tako da ne pušta', opisala je situaciju Jasenka Lončarić, glavna medicinska sestra Odjela za infektologiju. Na mjestu gdje je prije bila konjušnica, sada se nalazi Odjel.

'Podovi su također problem po bolesničkim sobama najviše. Jer su pohabani, popucani što nam onemogućava visok stupanj čistoće', kaže Lončarić.

Unatoč teškim uvjetima rada, osoblje se trudi dobro održavati prostor. A to primjećuju i pacijenti.

'Što se tiče osoblja, sve je u redu. Jest da nemaju ni uvjete, nemaju ni kave', rekla je pacijentica Smilja. Bolnica je daleko od najboljeg. To, priznaje i sama ravnateljica bolnice. Kaže - krpaju se i bore koliko mogu.

'Najviše smeta upravo ta klimatizacija i zaposlenicima i pacijentima. Jako je teško biti bolestan, a posebno biti u nekim neklimatiziranim prostorima. Pa mi tu pokušavamo nekako doskočiti i da u prostore koji su poliklinički stavimo klime', rekla je Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.

Bolji dani za pulsku bolnicu stižu za dvije godine, kada bi se trebala izgraditi nova bolnica.

'Mi sada stvarno krpamo rupe i pokušavamo preživjeti sljedeće dvije godine. Jer bi bilo suludo nekakve velike investicije, adaptacije, ulaganje raditi u zgradu koja se napušta', dodaje Hrstić. Vjeruje da će još dvije godine izdržati. I dalje će se, kaže, truditi da pacijenti nedostatke ne osjete te im pružiti što kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene