Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TERORISTIČKI NAPAD

Krvoproliće u New Yorku - Kamionetom gazio sve pred sobom, ubio 8 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetdevetogodišnjak, koji je identificiran kao Uzbekistanac Sayfullo Habibullaevic Saipov, kamionetom je gazio ljude na vrlo prometnoj biciklističkoj stazi na Manhattnu u New Yorku. Na mjestu je poginulo šest osoba, a još dvije su preminule u bolnici. Gradonačelnik New Yorka napad je nazvao "kukavičkim činom terora".

U napadu u New Yorku poginulo je osam osoba, šest ih je poginulo na licu mjesta, a dvije su preminule u bolnici. Uzbekistanac Sayfullo Habibullaevic Saipov je, vozeći kamionetom u suprotnom smjeru po vrlo prometnoj biciklističkoj stazi, gazio sve pred sobom.

Nakon što se sudario sa školskim autobusom izašao je iz kamioneta držeći u ruci dvije puške, jednu za paintball te zračnicu. Policajac ga je ranio u trbuh, nakon čega je ozlijeđeni napadač prebačen u bolnicu.

Prema dosad objavljenim informacijama, u napadu je teško ozlijeđeno 11 osoba, ali policija tvrdi da nitko od njih nije u životnoj opasnosti.

Saipov ima 29 godina i u SAD je došao 2010. godine, a ima vozačku izdatu u Tampi na Floridi.

Gradonačelnik New Yorka, Bil de Blasio, događaj je nazvao "kukavičkim činom terora". 

Tijek događaja pratite u nastavku:

00:00 - Tonči Antunović, bivši novinar Nove TV koji već nekoliko godina živi u New Yorku, kaže da se napad dogodio u jako finom dijelu grada. "Potpuno je suludo da je netko išao kamionetom prema biciklističkoj stazi, to je zaista daleko od autoceste. Ja osobno skoro svaki dan tuda prolazim biciklom. Suludo je da se baš danas to događa na dan kada se održava najluđa parada u gradu za Noć vještica", kaže Antunović.

23:50 - Identitet napadača još uvijek službeno nije objavljen, no mediji tvrde da se radi o Uzbekistancu koji je u SAD došao 2010. godine. CNN javlja da živi u Tampi na Floridi. Napadač je trenutno na operaciji, a izvori bliski istrazi kažu da se očekuje da će preživjeti.

23:30 - Policija je objavila da je u napadu 11 osoba teško ozlijeđeno, ali da nitko od njih nije u životnoj opasnosti. Na mjestu napada pronađena je puška za paintball te zračna puška. Na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Donald Trump. "Ne smijemo dopustiti da se ISIS vrati ili da uđe u našu zemlju nakon što smo ih porazili na Bliskom istoku i drugdje. Dosta!", poručio je Trump.

 

Prije toga je objavio kako se čini da je riječ o "još jednom napadu vrlo bolesne i poremećene osobe"

22:40 - Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je na konferenciji za novinare rekao da se radi o činu terora. "Ovo je bio čin terora, posebno kukavički čin terora", rekao je De Blasio.

22:30 - Objavljeno je da je u napadu poginulo osmero ljudi. Napadač je, vozeći u suprotnom smjeru po biciklističkoj stazi, na mjestu usmrtio šest osoba. Svi poginuli na licu mjesta su muškarci, objavila je policija. Još su dvije osobe preminule na putu do bolnice.

22:55 - Policija je potvrdila da je 29-godišnji napadač pregazio nekoliko ljudi na biciklističkoj stazi. Nakon toga je izašao iz kamioneta držeći u ruci imitaciju puške. Policajci su pucali u njega i ranili ga. Trenutno se nalazi u bolnici. Policija nije objavila identitet napadača zbog istrage.

21:49 - Napadač, koji se, kako je potvrdila policija, nalazi u pritvoru, najprije se kamionetom zaletio u prolaznike, a zatim je uslijedila i pucnjava.

21:44 - Policija napad istražuje kao mogući terorizam, navodi Reuters. No službene potvrde za to još uviejk nema.

21:38 - Najmanje je šest osoba ubijeno na Manhattanu u utorak poslijepodne i divljačkom incidentu tijekom kojeg je napadač iz kamioneta, potvrdila je policija, pucao po prolaznicima. Prema policijskim informacijama ozlijeđeno je najmanje 15 osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene