Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narod koji je sinonom za nekulturne

TRI GODINE SU ŠUTJELI Otkriće koje može riješiti jednu od najvećih tajni Biblije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najvećih i najvažnijih tajni Biblije mogla bi uskoro biti riješena.

Arheolozi su, prvi put u povijesti, otkrili grobnicu Filistejaca sa ostacima dvjestotinjak osoba koje su u njoj pokopane. Ovo otkriće iz Izraela moglo bi baciti novo svjetlo na to kako je živio najzagonetniji narod prema Bibliji. Uz ostatke u grobnici pronađeni su nakit i mirisna ulja pa znanstvenici tek trebaju utvrditi odgovara li pojam 'filistarski' uistinu životu kakvim su živjeli Filistejci.

'Filistejci su čini se imali loš PR i naše otkriće moglo bi razbiti mnoge mitove o njima', kazao je Lawrence Stager, arhitekt koji je pomogao ekspediciji u otkrivanju grobnice koju traže od 1985. godine.

'Nakon desetljeća proučavanja tog naroda i njihove ostavštine, sada se napokon susrećemo s njima lice u lice. S ovim otkrićem blizu smo odgonetavanja tajne predaka Filistejaca', izjavo je Daniel M. Master, profesor arheologije.

Sada se zna da su svoje mrtve pokapali s bočicama parfema, koje su bile smještene kraj lica. Pokraj nogu stavljali su posude s uljem, vinom ili hranom. Neki su pronađeni i s nakitom ili oružjem.

Zanimljivo je da su arheolozi čak tri godine šutjeli o svojem otkriću dok nisu napravili posao do kraja jer nisu željeli privući ultraortodoksne Židove koji su već znali prosvjedovati zbog iskapanja ljudskih ostataka i sumnji da je riječ o pripadnicima njihovog naroda, pojasnio je Master. Kopali su na dubini od tri metra dok nisu došli do grobnice iznad koje su inače stoljećima Rimljani imali vinski podrum.

U Bibliji su Filistejci prikazani kao najveći neprijatelj drevnih Izraelaca, narod koji se selio od zemlje do zemlje, a u konačnici su se nastanili u pet velikih gradova Filistije, današnjeg južnog Izraela i pojasa Gaze. Najpoznatiji Filistejac bio je Golijat, strašni ratnik koji je ubijen od ruke mladog kralja Davida, piše Independent.

 

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Netanyahu poručio svijetu ''Nastojanja da se zaniječe veza Židova s Jeruzalemom su apsurdna. Možete to pročitati u jednoj jako dobroj knjizi - zove se Biblija'' Drevni rukopis, ilustracija (Foto: AFP) Razgovori s Jakovom Izgubljen više od 1500 godina: Otkriven tekst s tajnim Isusovim učenjima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene