Obavijesti Video Pretražite Navigacija
među najljepšima u europi

FOTO/VIDEO Kako je počelo? Već stoljećima imamo kovanice s kunom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Gradskom muzeju u Pakracu čuvaju se prvi primjerci hrvatskih kovanica s motivom kune iz 13. stoljeća. Kovanice su nazvane Slavonski banovac.

U Pakracu je bila osnovana prva hrvatska kovnica novca koja se prvi puta spominje u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. od 16. prosinca 1256. godine, objasnila je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik.

"To je kovanica od srebra iznimno visoke čistoće, izrazito visoke kvalitete i ljepote izrade. Danas se smatra jednom od najljepših hrvatskih, ali i europskih kovanica i spada u sam vrh europskog kovničarstva", kazala je ravnateljica i istaknula kako se na Slavonskom banovcu prvi put pojavljuje lik kune vjerojatno zato što se njezino krzno koristilo kao platežno sredstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal s kunom na grani Poznata odvjetnica objašnjava zašto nesuđeni dizajner eura može mirno spavati: "Ta izjava mi se oduvijek činila suvišnom"

Pročitajte i ovo Kuzma Kovačić ZA DNEVNIK NOVE TV Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe"

Prve kovanice kune u kovnici su kovane na panju, muzejski tehničar Danijel Grčević pokazao je fotoreporteru Pixsella i kako su se nekoć kovali banovci, a proces možete vidjeti u videu koji je u prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene