Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što smiju - Nigdje jasno ne piše

PROVJERILI SMO Kada su ministri, a kada kandidati na izborima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jeku kampanje, radijskim spotom, Darko Horvat, reklamira svoje ministarstvo i promovira europske fondove. Ali tvrdi, to nije kampanja.

Kada su ministri, a kada kandidati na izborima? Kako funkciju, makar i tehničku, koju plaćaju porezni obveznici ne miješati s izbornim aktivnostima? Jasnih razgraničenja nema, a i oni sami priznaju da je to teško odvojiti. Posljednji sporni slučaj je radijska reklama Darka Horvata kojom usred kampanje promovira što je radilo njegovo ministarstvo u povlačenju europskog novca.

Pročitajte i ovo Darko Milinović Počela je paljba FOTO Milinović objavio golišave fotografije sebe i ministra Habijana: "Za usporedbu evo slika, da se ne moram skidati pred vama" Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?"

'Ne bih ja ovo nazvao kampanjom. Ja jesam u kampanji, ali jednom drugačijom metodom, ovo je isključivo promocija onoga što radi ministarstvo, i ovo su informacije hrvatskom poduzetniku da zna na što može aplicirati i na kakve se natječaje može prijaviti', kazao je tehnički ministar Darko Horvat.

Novac za promidžu dolazi, kaže Horvat, iz strukturnih fondova. A on kao ministar možda će na godišnji sljedeći tjedan, kako bi sudjelovao u kampanji koja je, kako kaže kolega mu Kliman, počela preuzimanjem funkcije.

'Kampanja traje od prvog dana preuzimanja mandata, to je valjda svima jasno. Ja ne dijelim cijelu tu priču, ja komuniciram cijelo vrijeme turizam', kazao je tehnički ministar turizma, Antun Kliman.

Priznaje, aktivnosti na terenu su ubrzane jer, opravdava se, zovu ih ljudi s terena. 'Pa to malo izgleda u tom smislu kao neka dodatna kampanja', kazao je Kliman.

Za dio izbornih aktivnosti Vlaho Orepić je uzeo godišnji. Kampanju i ministarski posao, misli, nemoguće je odvojiti.

'Najiskrenije, nemoguće. Vjerujte mi, odvojiti to formalno je nemoguće. Ja sam otišao na godišnji, a više sam vremena proveo u Zagrebu i na poslu nego na godišnjem', rekao je tehnički ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

U petak će ići u Tovarnik. U podne, kao tehnički ministar pa kao kandidat, na istom mjestu. Pridružit će mu se i kolega Panenić.

'U ovoj sam kampanji samo tri dana odvojio za kampanju, obveze su brojne', napominje Tomislav Panenić, tehnički ministar gospodarstva.

A on ih, čini se, ne smatra i dijelom kampanje. Svi ministri na raspolaganju imaju službeni automobil, kojim se nerijetko odlazi na stranačke aktivnosti.

'To se ne smije raditi u okviru svega što je povezano s ministarskim radom, tako da, ja sam putovao osobnim autom', kazao je Slaven Dobrović, tehnički ministar zaštite okoliša i prirode.

Što smiju ministri kao kandidati na izborima, nigdje jasno ne piše. Trebali bi imati na umu, da iako tehnički, porezni obveznici ne trebali njihove plaćati izborne aktivnosti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene