Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što dolazi pred kupce

TKO I KOLIKO ČESTO? Provjerili smo kako se kontrolira hrana koju jedemo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sumnje na salmonelu, jaja poljskog proizvođača povučena su s polica trgovina u Hrvatskoj i nekoliko europskih zemalja. Otvorilo je to i pitanje kako se i koliko često kontrolira hranu koja dolazi pred kupce.

Domaćoj hrani potrošači vjeruju.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Djeca vole čokoladna jaja U NEKOLIKO ZEMALJA Čokolada, igračka, iznenađenje: U Kinder jajima pronađena salmonela

''Većinom je ona sigurno zdravstveno ispravna'', kaže jedna gospođa. A baš je to najvažnije. O tome kakvu hranu kupujemo brinu veterinarska i sanitarna inspekcija.

''Sanitarna inspekcija kontrolira proizvodnju hrane neživotinjskog podrijetla, zatim, kontrolira uvoz hrane neživotinjskog podrijetla, nadležni smo u maloprodaji'', objašnjava Anamarija Crnić (sanitarna inspekcija).

Reagiraju i na poziv građana. Uzorci se analiziraju u jednom od 42 ovlaštena laboratorija. Jedan takav, i to samo za mlijeko, nalazi se u Križevcima. Mlijeko svakog hrvatskog farmera ispituje se ovdje.

''Mjesečno se od svakog proizvođača ispitaju dva uzorka na kemijski sastav, dva uzorka na mikrobiološki sastav, jedan na somatski. U jednom se uzorku utvrđuje prisutstvo inhibitornih tvari'', kaže Davorka Blažek, direktorica laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka.

I to je uvjet da mlijeko uopće može stići do tvornice.

Meso je u nadležnosti veterinarske inspekcije. I za analize postoji unaprijed pripremljen godišnji plan. No, provode i nenajavljene akcije, pa su tako samo ove godine zaplijenili i uništili više od 10 tona mesa sumnjive kvalitete.

Novi ministar poljoprivrede bi češće kontrole.

''Tu uvijek treba pojačati ne nadzor u smislu represije, nego nadzor u smislu prevencije i povećanja kvalitete proizvoda koji imamo na tržištu'', kaže ministar Tomislav Tolušić.

A štetnost neke tvari koja nije propisana u hrani, procjenjuje Agencija za hranu.

''Mi govorimo o kontaminantima vezanim za hranu, npr. arsen u nekim vrstama hrane nije definiran pa se tu radi procjena rizika'', objašnjava Andrea Gross Bošković (Hrvatska agencija za hranu).

Prošle su ih godine napravili dvadesetak. Potrošači i sami na neke namirnice mogu paziti.

''Piletinu, svinjetinu, teletinu, jaja, mlijeko treba termički obraditi prije upotrebe, mlijeko je uglavnom pasterizirano, ali ovo što se kupuje sirovo se ne bi smjelo jesti sirovo'', kaže Bernard Kajić iz HZJZ-a.

I to je, uz higijenu, tek jedan mali dio.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene