Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdna situacija

Provjereno: Zaštićena tajnica Ministarstva graditeljstva koja bespravno gradi i ruši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li nekome srušiti kompletan zid na kući i proći bez ikakvih sankcija? U Hrvatskoj je i to moguće, ako ste glavna tajnica u Ministarstvu graditeljstva. Nikolina Nežić, rušeći svoju staru kuću u Staroj Novalji na Pagu, srušila je i zid na susjedovoj kući. Tajnica negira svoju odgovornost, a vlasniku kuće sada predstoji, po svemu sudeći, dugotrajni imovinsko-pravni spor, kako bi dokazao nečiju odgovornost i kuću vratio u prvobitno stanje.

Sve se dogodilo na petak trinaesti. Krešimir Peranić tada je zaprimio telefonski poziv i dobio informaciju koja mu je zvučala kao neslana šala.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

"Oko 15 sati dobio sam poziv da mi ruše kuću, da mi ruše krov. To je meni zvučalo kao šala", govori Peranić.

Ali nije bila šala, jer je uskoro dobio fotografije na kojima je vidio da je kuća napola srušena.

"Nakon što sam se uvjerio da nije šala, nazvao sam susjedu koja je invenstitor. U razgovoru mi govori da nije upućena u situaciju i da nema nikakvih radova", govori Peranić.

No to je bila laž. Radovi su se odvijali punom parom.

Nakon ponovnog poziva stižu lažna obećanja i sve završava policijskom prijavom.

"Radovi nisu bili prekinuti do idućeg dana, dok nije došla policija. Njihovim dolaskom krenula se raspletati priča, saznao sam ime investitora", govori Peranić.

I tada nastaje još veći šok. Investitor je Nikolina Nežić, glavna tajnica ministarstva graditeljstva.

Bez pitanja, bez dozvole, bez ikakve informacije, glavna tajnica ministarstva graditeljstva kao investitor, dok je rušila svoju, srušila je i zid kuće koja nije njezina.

U ovom je slučaju izostala brza reakcija građevinske inspekcije. Najprije su tvrdili da prijavu nisu zaprimili, a potom su se ispričali i rekli da je dva dana slučajno stajala na serverima središnje službe. A kada su napokon izašli, gradilište su zapečatili, a radove zaustavili jer je utvđeno kršenje zakona.

U ionako apsurdnoj priči, dolazi još jedna nelogičnost. Iz ministarstva kažu da inspekcija tek treba utvrditi eventualnu odgovornost glavne tajnice ministarstva.

Ona svoju odgovornost ne želi priznati, a sve prebacuje na izvođača radova.

Nežić se trenutno nalazi na bolovanju i dalje obnašajući svoju funkciju glavne tajnice, a iz ministarstva je poručeno da nije suspendirana jer za to ne postoji pravni temelj.

 


Struka je po ovom pitanju vrlo jasna – bez potrebne papirologije ovako nešto nije se smjelo napraviti.

"Što se samog rušenja tiče, zakon dozvoljava na vrlo jednostavan način da vi uklonite nekakve ruševne postojeće građevine. Međutim, vi za sve ipak morate imati potvrde projektankta, izračune stabilnosti i vi se morate brinuti da ne ugrozite susjedne objekte i tuđu imovinu", govori Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo.

Ovaj je slučaj policija proslijedila zadarskom državnom odvjetništvu, koje ga tretira kao imovinsko-pravni spor. Kazne se kreću i do 100 tisuća kuna ili vraćanje objekta u prvobitno stanje, ali tek nakon pravne bitke koje u ovakvim slučajevima u prosjeku traju 7 godina.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene