Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak priče Provjerenog

U nemogućim uvjetima i uz vašu pomoć, stvoren je novi dom: Teta Ljilja će prvi put u životu Božić provesti u kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priču o teti Ljilji iz okolice Bjelovara, koja je živjela u trošnoj potleušici bez vode i kupaonice, ispričali smo vam prije nešto manje od dva mjeseca. Ta je priča dobila najljepši mogući nastavak jer ste upravo vi nesebično odvojili od vlastitih usta. Teti Ljilji dovezli su novu kuću te ste još jednom pokazali koliko smo zajedno veliki i moćni.

Zabrinuti pogledi i kiša koja ne prestaje padati. Izgledalo je kao da se sve urotilo protiv njih. I situacija u prometu, i grane koje sprječavaju prolazak, i blato koje je dosezalo do koljena. Sve to prošli su kako bi pomogli jednoj ženi.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Naime, Ljiljana Cerovečki živi bez vode i kupaonice, sa zidovima koji pucaju i krovom koji se već davno urušio. Živi u uvjetima koje rijetki mogu i zamisliti, no ona se ne da.

Sanjala je da će biti frizerka i imati obitelj. Međutim, život je imao druge planove. Neugoda je toga dana pred našim kamerama teti Ljilji tjerala suze na oči i izbijala dah.

"Ako neko bude to vidio na televiziji od ljudi koji me znaju, mene će biti sram kad vide kako živim", rekla nam je Ljiljana.

Te su riječi zbog koji su mnogi od vas u njoj prepoznali svoju mamu ili baku, zbog kojih ste odlučili pomoći. Mi smo se mailom obratili na nekoliko adresa.

"To je takva situacija u kojoj jednostavno mi nismo mogli ostati da ne odgovorimo. Da smo odgovorili negativno, onda bih vjerojatno cijeli život imao grižnju savjest", rekao je Mario Košćec, proizvođač mobilnih kućica.

Prije dva tjedna nije ni postojala, a iz Sv. Ivana Zeline nova kućica stigla je do tete Ljilje. Kiša vani neumoljivo pada, ali radnicima, kažu, ne smeta. I dok se u hangaru pripremalo sve kako bi se kućica izvukla, stigli su kamion i dizalica.

U cijeli je posao uključeno 20-ak ljudi. Svatko zna svoja zaduženja, ali svi pomažu gdje god treba, pa i sam gazda. Deset tona budućega Ljiljina doma trebalo je podignuti i sigurno spustiti na kamion. To je i inače najdramatičniji dio posla, a bio je još i teži zbog pljuska koji nije stajao.

"Nikada se ne zna. To je ipak hidraulika. Problem je da nešto ne oštetimo na projektu i da smjestimo teret na labudicu da bude sve kako treba", rekao je Košćec.

Ljiljana je imala veću tremu nego kad smo ju prvi put snimali

Kućica je prevezena uz policijsku pratnju. Bio je to prizor koji se prije dva mjeseca činio nemogućim. Dok je kuća još bila u transportu, mi smo otišli do Ljiljane.

"Bila sam malo napeta što vas tako dugo nema i što čekam da dođete od jutra", rekla nam je. "Imam tremu, sad još više nego što sam onda imala kad ste me snimali u toj kućetini", dodala je.

Loše je, kaže, spavala i već danima nema mira. Brine ju kako će sve uspjeti po hladnoći i blatu. Dok smo razgovarale, u daljini smo ugledale prizor od kojeg zatreperi u želucu. Njezina je kućica stigla, ali poseban teret često znači i posebne probleme.

"Problem je grana. Znači, sad je šteta, kad smo došli, zadnjih 200 metara da oštetimo krov i fasadu. Sad ćemo probati otpiliti", rekao je Košćec.

Puno je toga što im ne ide na ruku, ali vjera i osmijeh ih ne napuštaju: "Vrijeme ne ide, pada mrak, ali potrudit ćemo se iskrcati sve na vrijeme", rekao je radnik Dario Kujundžić.

Bila su četiri sata poslijepodne, već se smračilo, a zemlja je toliko razmočena od kiše da u njoj zapinju cipele. Pod tim uvjetima trebalo je osigurati dizalicu koja će kućicu s kamiona prebaciti na betonske blokove. Iako su neki radnici na nogama bili od šest ujutro, nitko se ni na što nije požalio.

U nemogućim uvjetima, i uz vašu pomoć, stvoren je novi dom

Nakon što je kućica postavljena na betonski temelj, električari su spojili struju, a Nikola je bio zadužen za priključak vode.

"Bilo tko od nas može se sutra naći u takvoj situaciji tako da moramo gledati to s te strane da pomognemo jedni drugima", rekao je Nikola.

Radnici su u nemogućim uvjetima stvorili dom za tetu Ljilju. U čarapama, kako ne bi isprljali novi pod, postavili su namještaj i posljednje sitnice. Ljiljana je sama birala namještaj, pločice, parket.

"Dobro je, vidiš, i peć ima. Nema više pranja u kadici niti više ima pranje veša na ruke", rekla je.

Mario može biti ponosan na čudo koje je napravio zajedno sa svojom ekipom i svima vama koji ste uplatama pomogli.

"Nisam sumnjao u ekipu. Evo, sve je tu i na svome mjestu: imamo vodu, struju, televiziju, grijanje je počelo raditi. Sve je super", rekao je.

Vozač je bio mokar do kože i prije nego što je kućica bila utovarena, dizaličar je strepio nad svakim centimetrom. Oni taj dan nisu poljubili svoju djecu za laku noć jer su do sitnih sati pripremali dom nepoznatoj ženi. Oni su svoju zaradu stavili po strani kako bi pomogli. Vi ste odvajali od vlastitih usta i svi zajedno napravili ste čudo. Promijenili ste jedan život. Hvala vam na tome.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene