Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠIROKA FRONTA

Prosvjed pred HDZ-om: Protiv eura, ''rodne ideologije'' i WHO-a; Brzo se javio HDZ i prozvao ''MOST-ove zlobne, a nesposobne mališane''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa "Slobodni zajedno" organizirala je u subotu prosvjed pred HDZ-om, tražeći ostavku Vlade i izvanredne izbore, pri čemu su se mogle čuti i poruke koje nemaju veze s proklamiranim ciljem - protiv uvođenja eura, ''rodne ideologije'' ili Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Oko fontane na Trgu žrtava fašizma okupilo se par tisuća prosvjednika, koji su nosili transparente s porukama poput "Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu", "Opet ste pokrali Inu", "Raseljena mladost je vaš uspjeh" i "Visoke cijene energenata su umjetno stvorene".

Organizatori prosvjeda iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom, odnosno zatražiti ostavku Vlade Republike Hrvatske i prijevremene izbore.

Kao povod prosvjedu navodila se afera u Ini, iz koje je malverzacijama u trgovini plinom izvučeno gotovo milijardu kuna,a organizatori su tvrdili da više ne žele tolerirati ''sustavnu pljačku najvrjednijih državnih resursa''.

Vlada mora otići zbog korupcije, smatraju prosvjednici, a vlast treba raspisati nove parlamentarne izbore u roku 90 dana, te sve referendume koje su proteklih godina potpisima zatražile građanske inicijative, prvenstveno referendum o promjeni izbornog zakona.

No, na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma afera u Ini jedva da je i spomenuta, prosvjednici su se bunili npr. zbog promjene valute od početka sljedeće godine, navodnog uvođenja "rodne ideologije" u osnovne i srednje škole ili "umjetno stvorene" energetske krize, te su tražili izlazak Hrvatske iz WHO-a.

Zbog digitalnog eura nestat će Hrelić i benkovački sajam

Aktivistica iz Zadra Željka Becić kazala je da je Hrvatska, kao i druge članice Europske unije, izgubila političku suverenitet zahvaljujući Lisabonskom ugovoru, a nakon uvođenja eura izgubit će i onaj monetarni.

''Nedugo nakon eura doći će do digitalnog eura, onda se pozdravite sa svim slobodama koje znate. Nestat će zagrebački Hrelić i benkovački sajam, nestat će mnogo toga što je u kulturi hrvatskog naroda'', ustvrdila je na što su uslijedili uzvici ''Ne damo kunu''.

Prosvjednici zamjeraju Vladi i loše upravljanja covid krizom, tijekom koje je uskratila građanima pravo na rad, slobodno kretanje i mnoge druge slobode uvođenjem COVID potvrda, on-line nastave, pravila o nošenju zaštitnih maski i zatvaranjem objekata.

''Svjetska zdravstvena organizacija je u većinskom vlasništvu bankara i farmaceuta koji su se obogatili na COVID krizi i pretvorili organizaciju u svoju privatnu firmu. Mi s ovog mjesta najavljujemo akciju izlaska iz Svjetske zdravstvene organizacije'', poručila je ginekologinja Marija Divić.

Predrag Livak iz sindikata Prosvjetitelj kritizirao je Vladu zbog on-line nastave koja je učenicima uskratila socijalizaciju i druženje s vršnjacima, a učiteljima će, kako tvrdi, uskratiti posao jer će ih zamijeniti roboti i programi umjetne inteligencije

''Agenda transhumanizma namjerava zamijeniti i digitalizirati stvarne ljude, umjetna inteligencija je za vlastodršce sposobnija, jeftinija i superiornija'', rekao je.

Okupljene građane upozorio je i na određene ''štetne ideje'' koje polako ulaze u školske programe, a pritom "seksualiziraju djecu".

Na prosvjedu protiv HDZ-a pjevali himnu HDZ-a

Osuđujemo otvoreno ili suptilno propagiranje rodne ideologije u školama. U svijetu se djecu uči da je spol fluidna kategorija, protivno svim biološkim i medicinskim činjenicama, rekao je Livak, na što su okupljeni vikali ''Ne damo djecu''.

Andrija Klarić, jedan od glavnih organizatora prosvjeda, ustvrdio je pak da je "narodu dosta cenzure znanosti i znanstvenika, plaćenih novinara i tzv. 'fact-checkera'".

Pomalo paradoksalno, na kraju skupa pjevala se pjesma ''Bože, čuvaj Hrvatsku'', koja slovi kao himna HDZ-a, stranke protiv koje su prosvjedovali.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je uoči prosvjeda da iza njega stoji "ekipa antivaksera koja je organizirala prosvjede u vrijeme COVID-19 krize", misleći na tzv. ''Festival slobode'' koji je u dva navrata održan na Trgu bana Josipa Jelačića, u rujnu 2020. i 2021.godine.

''Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti tko su organizatori i u kakvom će se društvu naći'', napomenuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika nezadovoljni uvjetima Mladim liječnicima prekipjelo: "Očekujem da će ovo biti najveći prosvjed u Hrvatskoj"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u 12:05 Najavljen subotnji prosvjed pred središnjicom HDZ-a: "Plenković želi podijeliti društvo"

Tina Perić iz inicijative Slobodni zajedno poručila je pak da je "riječ antivakser medijski spin koji se koristi kako bi se dodatno podijelio hrvatski narod''.

''Građani moraju biti svjesni da se politike koje se provode na globalnoj razini također prelijevaju na hrvatski narod'', dodala je Perić.

Oglasio se i HDZ

Nakon održanog prosvjeda, oglasio se HDZ. Objavu s njihove Facebook stranice prenosimo u cijelosti:

"Narod je vodstvima MOST-a i DP-a dao - otkaz! Najavljivali su 100.000 prosvjednika i "pad Vlade RH", a okupilo se više dužnosnika tih dviju stranaka nego hrvatskih građana. Došlo je manje ljudi od broja objava i izjava kojima su Grmoja, samoproglašeni mesija Miletić i Penava pozivali na prosvjed.

Za MOST-ove zlobne, a nesposobne mališane znali smo da vole parazitirati na lažima i suludim teorijama urote, ali vidimo da je i Penava odlučio ukrcati DP u taj brod čudaka.

Kako god, današnji je dan velikoj većini Hrvata samo potvrdio činjenicu da vodstva MOST-a i DP-a nisu u stanju ništa učiniti na dobrobit Hrvatske, a kamoli donijeti sveobuhvatni paket mjera pomoći i osigurati dosad nezabilježena sredstva - 21 milijardu kuna kako bi građani i gospodarstvo imali mirnu jesen i zimu", stoji u objavi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene