Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"još gori Jakuševec"

FOTO Prosvjed udruge Resnik ispred Gradske skupštine: "Tomašević nastavlja katastrofalne projekte s otpadom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedom uoči sjednice Gradske skupštine, udruga Resnik, kao i osam Vijeća mjesnih odbora, upozorili su na štetnost projekata Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) poručivši da se u Resniku želi izgraditi novi, još gori Jakuševec.

“Gradonačelnik Tomislav Tomašević nastavlja sve projekte s otpadom bivšeg gradonačelnika, koji su katastrofalni i štetni”, istaknula je predsjednica udruge Resnik Branka Genzić-Horvat poručivši da je ZCGO projekt štetan za okoliš i građane Resnika i Žitnjaka.

Desetak prosvjednika noseći transparente ispred Gradske skupštine poručilo je kako Resnik "ne želi spalionicu i tuđe smeće", da je “energana obmana”, a zastupnicima su i dijelili letak tražeći da zaustave "katastrofalne projekte s otpadom u Zagrebu".

Pročitajte i ovo Otpad - 4 PRELAZAK NA NOVI SUSTAV (Pre)ambiciozan plan? Za mjesec dana Zagrepčani bi trebali dobiti novi sustav odvoza i naplate otpada, ali...

Prosvjedni performans zajednička je akcija udruge Resnik, Vijeća mjesnih odbora Žitnjak, Petruševec, Resnik, Ivanja Reka, Novi Jelkovec, Kozari Putevi, Resnički gaj, Kozari Bok te Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije.

Genzić-Horvat istaknula je kako su zatražili dijalog s gradonačelnikom  Tomaševićem te predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, no tvrdi da su ih odbili primiti, pa im “preostaje biti na ulici”.

Poručila je kako je projekt ZCGO-a iz 2005. štetan projekt koji će dugoročno blokirati sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, jer spalionice trebaju pomiješano smeće.

Pročitajte i ovo Renato Petek - 2 Oštre osude iz SDP-a "Nema ni vrećica ni boksova": Novi sustav prikupljanja komunalnog otpada u problemina

“Regionalni centri imaju mali postotak odvajanja, uzrokuju teške ekološke i financijske probleme, što je dokazano na primjeru već dva izgrađena takva centra u Hrvatskoj. ZCGO i odvojeno prikupljanje ne idu zajedno”, poručila je predsjednica udruge.

Dodala je i da je uz ZCGO, odluka o odlaganju građevinskog otpada u Resniku, drobilice za krupni i građevinski otpad, pretovarne stanice za biootpad, sortnirnice na Žitnjaku, pretvaraju Resnik i Žitnjak u novi, "još gori Jakuševec", i to 6,5 kilometara od glavnog zagrebačkog trga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene