Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bijesni i frustrirani

Gradska oporba kampira pred Saborom zbog nedonošenja zakona o obnovi: "Nemamo šatore, nemamo plinske boce, ne želimo izgledati kao šatoraši"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak osoba, čelnika stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad i njihovih simpatizera prosvjeduje na Trgu sv. Marka jer su nezadovoljni raspuštanjem Sabora prije nego što se donese zakona o obnovi Zagreba. Planiraju na Trgu sv. Marka ostati cijelu noć.

U prosvjednoj akciji u nedjelju ispred Sabora raširili su poruku – Zagreb vam ovo neće zaboraviti! i najavili da će na Trgu svetog Marka ostati do ponedjeljka. 

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 Bandić najavio asa u rukavu Kako djeci objasniti da nemaju gdje živjeti: ''Mama, meni je ova kuća dobra, makar i strgana.''

Zagrebački gradski zastupnik i predsjednik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević rekao je da su se okupili jer su bijesni i frustrirani najavom sutrašnjeg raspuštanja Hrvatskog sabora, a prije nego je donesen zakon o obnovi Grada Zagreba.

"To su sramotne izborne kalkulacije HDZ-a kojima se građani Zagreba pogođeni potresom stavljaju na milost i nemilost svemu što ih čeka u najmanju ruku pola godine", ustvrdio je Tomašević.

Na prosvjed je stigla i policija jer skup nije bio prijavljen. Tomašević nam je rekao kako oni ne idu nikud i da prosvjed niti ne mora biti prijavljen ako je do 20 ljudi.

"Mene je evidentirala policija, jer skup nije bio prijavljen, ali ja ne idem nikuda, ostajem tu. Bdijemo, ostajemo!", poručio je.

"Trenutno nas ima do 20. Ostajemo ovdje cijelu noć bez oka sklopljenog. Nemamo šatore, nemamo nikakve plinske boce, ne želimo izgledati kao šatoraši. Ovo je politički protest", kazao nam je. 

Pozvao je građane da dođu, posebice sutra ujutro i da pokažu slike svojih razrušenih domava saborskim zastupnicima koji će u ponedjeljak dignuti ruke za raspuštanje Sabora bez donošenja zakona o obnovi Zagreba.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac javila se s Markova trga gdje prati bdijenje oporbe.

"Ovdje su se okupili zastupnici oporbe. Upozoravaju kako će se Sabor raspustiti bez zakona o obnovi Zagreba. Oni će ostati ovdje cijelu noć, bez šatora i bez zaštite, a mogla bi kiša. S njima su i mnogobrojni građani koji upozoravaju da mnoge obitelji ne znaju kako popraviti svoje domove i gdje živjeti. Prema njihovim podacima oko 900 obitelji ne može boraviti u svojim domovima nakon potresa. Pozivaju sve građane da dođu na Markov trg od osam sati ujutro kako bi im dali podršku", javlja Barbara Štrbac. 

"Neka razrušene domove pokažu saborskim zastupnicima"

Od saborskih zastupnika prosvjednici su zatražili da glasuju protiv raspuštanja i ostanu sjediti sve dok se nakon javne rasprave ne usvoji kvalitetan, pravedan i provediv zakon o obnovi Zagreba i okolice. 

"Neka razrušene domove pokažu saborskim zastupnicima prije nego uđu u Sabor i glasuju o, prema njegovu mišljenju, "najneodgovornijem potezu Sabora u povijesti Hrvatske".

"Nezamislivo je da nakon potresa i najave da će zakon o obnovi biti gotov nakon dva tjedna - niti nakon dva mjeseca nemamo taj zakon. Svi građani čekaju i ništa se ne mogu napraviti dok se ne izglasa zakon", rekao je Tomašević.

Kaže i kako je nezamislivo bilo gdje u Europi da premijer jedne države u gradu u kojem su Vlada i Sabor te koji je doživio najveći potres u zadnjih 140 godina - da su im bitnije izborne kalkulacije nego građevine i građani Zagreba.

Novinarima je izjavio da premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dalje egzistiraju u "odvratnoj trgovačkoj koaliciji" zbog koje, smatra Tomašević, najviše pate građani Zagreba a i izvan njega.

Rada Borić iz Nove ljevice rekla je kako je sada još 835 ljudi u SD "Cvjetno naselje", a više od 900 domaćinstava je nakon potresa premješteno iz svojih domova.

Ustvrdila je i da su Plenković i Bandić cijelo vrijeme, ne samo trgovali, već su svaki pojedinačno imali svoje fondove za donacije s kojima su mislili upravljati onako kako oni žele i bez nadzora.

Zorislav Antun Petrović iz OraH-a, osim donošenja zakona o obnovi Zagreba, ključnim drži i kontrolu rashoda kod kreiranja troškova obnove.

"Bez kontrole rashoda obnove Grada Zagreba i bez strogog praćenja zaduživanja obnova Zagreba nema smisla. Korupcija može ne samo bitno usporiti već i uništiti cijeli postupak. Ne želimo da se dogodi još jedna Gunja", poručio je.

Sandra Benčić iz stranke Možemo! upitala je kome će ići sredstva za obnovu jednom kada se zakon donese. "Da li im je zaista cilj rastjerati Zagrepčane iz centra grada i da prepuste cijeli centar grada svojim pajdama koji te stanove kupuju", rekla je Benčić.

I ona je rekla da se neće maknuti s Markova trga dok ne dobiju odgovor kako će njihova djeca na jesen krenuti u novu školsku godinu kada škole nisu dobile procjenu sigurnosti, kako će slati djecu u vrtiće koji nisu obnovljeni i sl.

Rekavši kako po gradu u kojem je odrastao vidi samo razrušene građevine, David Bilić iz Radničke fronte založio se da se što hitnije donese zakon o obnovi Zagreba koji će pomoći obnovu obiteljskih kuća i javnih ustanova te se nastavi normalno funkcioniranje grada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene