Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 2 tisuće uzvanika

Pogledajte tko je sve bio na proslavi Dana državnosti kod Predsjednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu obilježavanja 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske u subotu na Pantovčaku, u organizaciji cijelog državnog vrha, održan je svečani prijem na kojemu su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Željko Reiner i Tihomir Orešković, pozvali na zajednišvo koje je donijelo Hrvatskoj samostalnost, ali je i danas važno za napredak i razvoj zemlje.

Svečani prijem u povodu četvrt stoljeća hrvatske državnosti okupio je oko dvije tisuće uzvanika - među kojima su bili čelnici Sabora i Vlade, predstavnici diplomatskoga zbora te brojni uglednici iz hrvatskoga političkoga, javnoga i kulturnoga života, no na prijemu nije bilo predstavnika SDP-a, a niti prvog potpredsjednika Vlade Bože Petrova (Most).

Pročitajte i ovo Kineska nova godina - 2 Godina zmaja Započelo je najduže kinesko slavlje u godini: "Nadam se da će ovo biti sjajna godina" Kolinda Grabar-Kitarović nepoznata lokacija Grabar-Kitarović podnijela zahtjev za uredom: Još ne znamo koliko ćemo to plaćati

Među mnogobrojnim gostima našli su se Goran Višnjić, Antun Vrdoljak, Rade Šerbedžija, Janica Kostelić, Igor Vori, Vedran Mlikota, Ivan Vrdoljak, Tonči Tadić, Milan Bandić, Domagoj Ivan Milošević, Ljubo Jurčić, Pero Kovačević, Ivan Dečak, Gordan Kožulj, Radojka Šverko, Lino Červar i mnoge druge poznate osobe.

Mnogi od su dali i svoja razmišljanja - je li Hrvatska onakva kakvu su je sanjali i čemu se nadaju.

'Sretan sam i ponosan da je Hrvatska suverena država, članica EU, UN-a, NATO-a. Da je Hrvatska od objekta međunarodne zajednice postala subjekt. To je ono na što sam ponosan. No, mogli smo više i brže. Hrvatska može bolje', rekao je Mate Granić.

'Ja sam sretan u Hrvatskoj. Tu sam zasnovao obitelj, imam dva sina. Sretan sam što sam ovdje iako sam 5 godina živio u Americi. Ali odlučio sam vratiti se u Hrvatsku i zadovoljan sam. Lako je kritizirati, polazimo prije svega od sebe i svoje obitelji - puno toga dobro radimo, ali puno toga možemo i puno bolje napraviti. Kad govorimo o nekakvim krizama govori se često o gospodarskoj krizi. Gospodarska kriza je sastavni dio nekakvog ekonomskog ciklusa. Međutim, ako ona potraje onda je ona prije svega kriza morala. Svakako da možemo u tom segmentu svi poraditi na tome. Želim da moja djeca odrastaju u zemlji koja je u potpunosti integrirana sa zapadnom civilizacijom, gdje će se uvijek osjećati kao doma. Međutim, također će cijela Europa biti njihovo igralište', kazao je Gordan Kožulj.

'Prije 25 godina sam bila još jako, jako mala. Ja sam jako sretna i uvijek sam bila ponosna i zauvijek ću biti ponosna što sam Hrvatica i uvijek ću to isticati. Nadam se da ćemo svi biti ujedinjeni i da ćemo težiti boljitku Hrvatske i da nam svima bude što ugodnije i da budemo što zadovoljniji', kazala je Janica Kostelić.

'Vidio sam svijeta i dođem tu jednom, dvaput godišnje, koliko mogu. I neki pesimizam vlada u državi i imamo neke probleme. Svi ih imamo, mi imamo Donalda Trumpa u Americi (smijeh).. Ali isto tako vidim da imamo jako puno boljih stvari koje su se napravile, vidim jako puno promjena. Sad sam došao iz Šibenika koji je jako puno napredovao i u ekonomskom smislu i u turističkom. Mislim da se trebamo koncentrirati na te stvari. I kad dolazim jednom godišnje onda vidim te stvari koje se naprave i vidim pomake. Ljudi koji ovdje žive htjeli bi da se to dogodi malo brže, ali ne ide to tako... Htio bih samo da se nastavi u tom smjeru', kazao je Goran Višnjić.

'Dan državnosti prije 25 godina obilovao je jednom radošću, emocijom, ponosom. Bojim se da su se neki potrudili u tih 25 godina da ta radost ne bude onakva i da danas živimo u nekakvim podijeljenim svjetovima', kazala je Radojka Šverko.

'Pred nama je jedan veliki zadatak, da vratimo upravo to zajedništvo koje nam nedostaje', kazao je Lino Červar.

'Dočekujemo ovaj blagdan s Vladom koja zapravo više ne postoji, sa Saborom koji će potrajati još par dana, približavaju nam se prvi put u svemu ovome i prijevremeni izbori... Očigledno je da se stanje drastično pogoršalo zadnjih godina', rekao je Krešimir Sever.

'Sama kvaliteta života je dosta visoka rekao bih, međutim fali još jako puno stvari da stvari baš budu onako posložene kako spada, ima puno stvari na kojima se može raditi', smatra i poduzetnik Alan Sumina.

'Današnji je dan prilika i da se sjetimo i dr. Franje Tuđmana, osnivača moderne hrvatske države i svih hrvatskih branitelja. Ja se nadam da smo u ovih 25 godina naučili i mnoge lekcije, nadam se da mi političari razumijemo da se zapravo ne trebamo baviti prošlošću nego se trebamo baviti budućnošću hrvatskih građana i iskoristiti hrvatski potencijal i osigurati taj dugo čekani bolji život za sve naše sugrađane', kazao je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

Brkić: Ne forsirajte podjele imaginarne naravi

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić u izjavi novinarima pozvao je da se na današnji dan "ne forsiraju podjele" koje su, kako je rekao, imaginarne naravi.

"Potiču ih oni koji nažalost ne žele dobro ni Hrvatskoj ni hrvatskom društvu. Hvala Bogu, imamo hrvatsku državu i sada se moramo boriti za nju, za kvalitetu života i urediti je onako kakva bi trebala biti, po mjeri čovjeka", rekao je Brkić.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao novinarima da je vrijeme velikih podjela, po njegovu mišljenju, prošlost. "Postigli smo puno, ostvarili samostalnost i velike političke ciljeve. Danas imamo nove izazove i nove fokuse. Mislim da je svima jasno što bi trebalo biti u budućnosti - ne politička prepiranja, već osiguranje ljepše i bogatije Hrvatske", rekao je novinarima predsjednik HNS-a na svečanom obilježavanju Dana državnosti.

Orešković: Ova stvarnost je neprocjenjiva

Prvi se obratio premijer Tihomir Orešković.

'Puno smo postigli u ovih 25 godina i na to možemo biti ponosni. Želimo stvoriti dinamičnu ekonomiju, građanima omogućiti dostojan život. Čestitam svima dan državnosti', poručio je u kratkom govoru.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner citirao je Martina Luthera Kinga te rekao kako 'moramo biti zahvalni svima onima koji su zaslužni da je san generacija koji su Hrvati stoljećima imali - da žive u svojoj vlastitoj zemlji - postao stvarnost.

'Ta stvarnost je neprocjenjiva, san je djelomično ostvaren. Imamo slobodu, neovisnost, demokraciju. Nemamo prosperitet i standard građana kakav smo sanjali', rekao je Reiner.

Na kraju se okupljenima obratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Čestala je 25. godišnjicu neovisnosti, prisjetila se hrvatskih branitelja, pozdravila Hrvate i Hrvatice u zemlji i inozemstvu.

'Vjerujem u ovu zemlju, vjerujem u naše ljude. Apeliram na sve danas - ostavimo prošlost povjesničarima. Moramo je poštivati, iz nje učiti, ali okrenimo se budućnosti. Pokrenimo gospodarski rast i razvoj. Postavimo Hrvatsku na mapu svijeta među najrazvijenije države. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska', rekla je predsjednica.

Ovaj rođendan slavi se u sjeni političke krize, pada vlade i skorih prijevremenih parlamentarnih izbora.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene