Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Valovi do 6 metara

Udari vjetra do 130 km na sat: Zbog olujnog juga otoci odsječeni od svijeta, u Omišu more poplavilo obalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilne oborine i jako jugo obilježja su velike promjene vremena koja je tijekom vikenda najjače zahvatila obalu. Stožer civilne zaštite Istarske županije objavio je i savjete za građane.

Snijeg koji je prije nekoliko dana zabijelio dijelove Hrvatske uglavnom je otopila južina i temperature primjerenije za početak studenog. Jugo i obilne oborine najavljene su krajem tjedna, a glavnina promjene vremena očekuje se tijekom nedjelje.

Pročitajte i ovo Ilustracija snažni udari vjetra DHMZ zbog vremena upalio upozorenja diljem zemlje: "Budite na oprezu" Stiže anticiklona - 2 Bit će 15 stupnjeva toplije! Stiže anticiklona: "Čim zatopli počinju virusi i svi šize. Jedna skupina ljudi mora pripaziti"

Kako piše Istramet, udari vjetra na otvorenom moru doseći će i do 130 kilometara na sat, a ponegdje se predviđaju valovi i do 6 metara.

Uz izraženu ciklonalnu plimu koju donosi kombinacija juga i niskog tlaka zraka, postojat će i velika mogućnost plavljenja obalnog područja, a svemu će doprinijeti još jedan meteorološki ekstrem. Lokalno su moguće iznimno velike količine kiše uz bujice i poplave.

DHMZ za 6. prosinca 2020. izdali su crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera i Dalmacije te narančasto upozorenje za područje gospićke, kninske i dubrovačke regije.

HAK je izvijestio kako su u nedjelju u prekidu brojne trajektne i katamaranske linije. 

U Istri poseban oprez

Stožer civilne zaštite Istarske županije u subotu je poslao upozorenje zbog vremenskih prilika tijekom vikenda uz napomenu za da su gradski, općinski stožeri, službe i komunalna poduzeća Istarske županije spremna za moguće intervencije na spašavanju ljudi, životinja i imovine.

Stožer civilne zaštite Istarske županije pozvao je građane na dodatan oprez radi mogućih velikih količina padalina, mogućnosti poplava koje mogu ugroziti imovinu i ljudske živote.

Građane savjetuju da se pokušaju zaštititi stambene i gospodarske objekte od prodora vode, da se ne kreću prometnicama bez osobite potrebe za vrijeme nevrijemena, da ne parkiraju svoja vozila na mjestima gdje se zadržava voda, iznad šahtova za vodu, ispod stabala i na nedozvoljenim mjestima, da vlasnici plovila dodatno provjere vezove svojih plovila, da prate obavijesti putem radija i elektronskih medija te da o mogućim zapažanjima i informacijama o opasnosti obavijeste nadležne službe na brojeve telefona Centar 112, Vatrogasci - 193, Policija - 192 i Hitna medicinska pomoć - 194.

Poplavila omiška obala, narasla i Cetina

Zbog olujnog juga koje još od sinoć puše na širem splitskom području u nedjelju je more potopilo omišku obalu i podiglo vodostaj Cetine, no zasad nema dojava o poplavama, doznaje se od omiških vatrogasaca.

Od zapovjednika DVD Omiš Višeslava Pešića Hina doznaje kako je poplavljen zemljani dio obale i da nema nikakve materijalne štete.

"Poplavljeno je područje između velike plaže i porta, tamo nema nikakvih objekata koji bi bili ugroženi tako da nema ni šteta. Čekamo da se more povuče. Stanje je zasad dobro, ništa ne pliva" rekao je Pešić i dodao da su more i razina Cetine podignuti.

"Iako su se slile velike količine oborina posljednjih nekoliko dana, bude li u popodnevnim satima puno kiše doći će do plavljena, pa ćemo onda reagirati", poručio je Pešić.

Prema prognostičkim procjenama na širem splitskom području trenutno puše olujno jugo koje doseže i brzinu od 130 kilometara na sat. Valovi su visoki i nekoliko metara. U kasnijim popodnevnim i noćnim satima se očekuju velike količine oborina.

Od jutros su otkazane brojne brodske linije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene