Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači, oprez!

Snijeg diljem zemlje, u Lici i Gorskom kotaru mećava: HGSS spasio tri osobe i psa koji su ostali zameteni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujni vjetar i zimski uvjeti otežavaju promet na cestama diljem Hrvatske. Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Rijeci i Istri te obrnuto.

U Gorskom kotaru i Lici je mećava. Posla je bilo i za delnički HGSS. Evakuirali su tri osobe koje su ostale zametene na području Matić poljane, nekoliko kilometara od Mrkoplja prema Samarskim stijenama, objavili su u nedjelju poslijepodne na Twitteru. 

Nakon nešto više od sat vremena, javili su da je akcija uspješno završena. Spasili su i psa.  

"Spašavatelji su 3 osobe i psa za cca sat vremena izvukli i dopratili do Mrkoplja. Simbolično rekli bi, osobe su se nalazile u blizini spomenika smrznutim planinarima", napisali su.

 

I potres utječe na promet, predloženi obilasci

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni te poledica. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Zbog oštećenja kolnika ili vode na kolniku zatvorene su: DC30 kroz centar Petrinje (obilazak Ulicom Matije Gupca); ŽC3121 Tišina-Palanjek (obilazak je ŽC3274 Palanjek-Mahovo); ŽC3156 Žažina-Mala Gorica; ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Oborovo. Obilazak je preko Sesvetskog Kraljevca i Otoka Svibovskog; ŽC5146 Kosinjski most-Lipovo Polje; LC33134 u mjestu Rausovac. Obilazak: LC33127 Selište Kostajničko-Hrvatska Kostajnica i obratno; LC67207 Vrgorac-Orah; LC67209 Veliki Prolog-Draževitići.

Vozi se otežano i na mostu Brest kod Petrinje (uz ograničenje brzine od 30 km/h) ili obilazno: Žažina-Sisak-Mošćenica-Petrinja i obrnuto; na državnoj cesti DC3 u mjestu Dubravci; na županijskoj cesti ŽC3232 Majske Poljane-Glina na mostu preko rijeke Maje dopušten je promet vozilima do 3,5 tone.

Vozi se otežano i na drugim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima. Vozače se poziva da prate upute nadležnih službi. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije: Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova i Lopar-Valbiska; katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Olujni vjetar i zimski uvjeti na cestama

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Istri te obrnuto.

Vozila na koje se odnosi zabrana prometa isključuju se na autocesti A6/A1 Rijeka-Zagreb na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba, javlja HAK. 

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, na snazi je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema.

Isto vrijedi i za autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica te državne ceste DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Delnice-Kikovica, DC1 Zagorje-Slunj-Ličko Petrovo Selo-Borje i DC23 Senj-Žuta Lokva-Kapela.

Snijeg ili susnježica mjestimice pada u Istri, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski.

Mogući su odroni i poledica

Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni te poledica. Iz HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Detaljnije izvješće o stanju na cestama možete pronaći na stranici HAK-a.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC25 Gospić-Karlobag (olujni vjetar i snijeg) i Paški most.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, lokalnoj cesti LC58017 Križišće-Kraljevica te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II skupina).

Puše olujan vjetar

Na mostu Krk zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, zbog olujnog vjetra. 

Jak vjetar puše i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok, vozi se uz ograničenje brzine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremenska prognoza Što nas danas čeka? Kiša, snijeg, bura, zaleđena cesta...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaos u Istri Grmljavinsko nevrijeme napravilo veliku štetu: U trgovačkom lancu voda se slijevala niz police

Zbog pojačanog priljeva vozila i zastoja prekinut je promet na Sljemenskoj cesti (ŽC1049) iz smjera Zagreba prema vrhu (prometna policija regulira promet), dok se na županijskoj cesti 5047 Vranja-Učka vozi usporeno u koloni u oba smjera.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene