Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenstvo istražuje

Proizvodnja stoji, oprema propada, optimizma sve manje: Tko je kriv za propast Imunološkog?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko je glavni krivac za loše upravljanje i propast Imunološkog zavoda? Saborsko istražno povjerenstvo nastoji to utvrditi saslušanjem svjedoka.

Na ispitivanje dolaze članovi uprave, Nadzornih odbora, ali i bivši ministri. Sredinom srpnja trebali bi o zaključcima istrage predati izvješće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korak po korak Privatizacija Imunološkog zavoda: Za natjećaj će biti novca, no za preseljenje i proizvodnju... Slika nije dostupna Strateški važna tvrtka 'Uplatite 100 kuna i zadržimo Imunološki u domaćim rukama'

U dugovima, proizvodnja stoji, oprema propada - svakodnevica je to Imunološkog zavoda i njegovih radnika. Optimizma imaju sve manje. "Potrebno je bilo reagirati jučer, da ne velim prošle, da ne velim pretprošle godine. Ajde podsjetit ću da smo 4 godine bez proizvodne dozvole“, kaže Lidija Jagarinec, Sindikat radnika Imunološkog zavoda.

Rajko Ostojić prvi na udaru pitanja

Tko je kriv što je jedan od najuspješnijih zavoda u proizvodnji lijekova doveden do propasti istražuje saborsko povjerenstvo. Među prvima pod udarom pitanja našao se bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić. On pak tvrdi - njega se manje pitalo od drugih ministara.

"Cijelo vrijeme su članovi Nadzornog odbora Imunološkog zavoda bili osobe koje je imenovao osobno tadašnji ministar gospodarstva, ne znam jesu li se mijenjali, dakle ministar gospodarstva je bio Čačić, nakon njega Vrdoljak",kazao je Rajko Ostojić, bivši ministar zdravlja (SDP).

Povjerenstvo je zanimalo zašto nije reagirao kad je još prije 3 godine Milan Bandić nudio pomoć za spas Imunološkog. "Tri i pol god obećanja Milana Bandića da će riješiti Imunološki zavod, misleći skoro na priču o žičari kojom se još nismo počeli voziti. Što da vam kažem drugo“, kaže Ostojić.

Bandić je sad postao strateški partner državi, za pomoć u gradnji novog Imunološkog zavoda. "Ono što je važno da se nijedna odluka neće donijeti samostalno, nego ipak u gradu Zagrebu odlučuje Skupština, znači ne pojedinac, ne dva pojedinca nego Skupština, pa smo mi tu prepoznali nekakvu kakvu takvu sigurnost", kaže Lidija Jagarinec, Sindikat radnika Imunološkog zavoda.

Rješenje nudi i građanska inicijativa Visia Croatica. Predlažu model komanditnog društva u kojem vlasnici mogu biti i građani. "Drago nam je da će vrlo vjerojatno sudjelovati grad Zagreb, ali isto tako i drugi gradovi u Hrvatskoj i druge institucije države i vlasti na nižim razinama s druge strane i pojedinci mogu također biti investitori", kaže Aleksandar Soltyšik, direktor Visie Croatice.

Konkretna rješenja za dva tjedna?

Sličan prijedlog prije 2 godine nije im prošao, a 5 milijuna kuna prikupljenih u akciji za spas Imunološkog još nisu u cijelosti vratili građanima. "Redovito na zahtjeve komanditora koji zatraže povrat vraćamo novac i to je sadašnji status, nadamo se da će jedan dio ostati i dalje s nama i da ćemo krenuti u novu akciju, ako naravno bude politička odluka da se stvarno krene u ovaj model", kaže Soltyšik.

I oni će biti pozvani kao svjedoci pred Saborsko povjerenstvo koje prikuplja dokumentaciju. "Već sad se javljaju indicije da bismo mogli mnogo važnih informacija i perspektiva za daljnji razvoj Imunološkog zavoda pronaći i predstaviti", kaže Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik saborskog Povjerenstva za Imunološki zavod.

Povjerenstvo su osnovali i grad Zagreb i Vlada, no što su dosad poduzeli u investiciji za koju treba 40 milijuna eura iz Ministarstva zdravstva ne otkrivaju. No, za dva tjedna trebali bi donijeti i konkretna rješenja za Imunološki. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene