Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetki imaju kupce

PRIJETE POBUNOM U DALMACIJI 'Znali smo se organizirat 90-ih, znat ćemo i sada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođači grožđa prijete blokadom autoceste ako im se hitno ne pomogne oko plasmana uroda.

Pobunu u Dalmaciji najavljuju uzgajivači grožđa iz okolice Vrgorca. Prijete blokadom autoceste ako im se hitno ne pomogne oko plasmana uroda. Tone i tone grožđa spremne su za branje, ali rijetki imaju sigurne kupce. Uvjeravaju da je uvozni lobi toliko jači od domaćih proizvođača - da bi berba u velikoj mjeri - mogla propasti.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split Screenshot U 3:50 sati Usred noći potres pogodio Dalmaciju: "Bome je treslo"

U polju Jezero kod Vrgorca polja i grožđa koliko hoćeš,a uzgajivači bijesni. 'Trgovački centri hoće samo uvoznu robu, njima nije važna kvaliteta nego samo koliko će stavit u svoj džep', kaže Mate Kalajžić.

U polju u kojem smo bili je nevjerojatnih 11 milijuna loza. Grozđe je lijepo, domaće ukusno. Nažalost, naši građani neće vidjeti ništa od svega toga. Ono će najvjerojatnije propasti upravo u polju. Oni će kupiti grozđe iz uvoza.

'Ako bude ka lani jao nama', kaže Joško Ćotić. 'Sigurno da postoji sprega zelene mafije i političara', smatra Mate Dominiković. Najviše ih kažu, ljuti šverc grožđa za vino iz inozemstva.

'I dovoze makedonsko grožđe u Split, a prodaju ga pod našu plavku ili vranac. Sad kako tko prođe', kaže Mate Dominiković.

'Mi svake godine zovemo Ministarstvo poljoprivrede', kaže Boris Dominiković, načelnik Općine Pojezerje.

Govore da im se spušta kvaliteta i obezvrjeđuje sav rad. 'Ovdje kupe kod nas po dvi i po kune, a na otocima prodaju po 20, 30 kuna', kaže Ante Šalinović-Mikula.

'Blokada, blokada autoceste, graničnih prijelaza, znali smo se organizirati 90-tih, znat ćemo i sada', poručuju.

Ostaje pitanje i kakvo će vrijeme. A grožđe čeka!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene