Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala naknada

Iako je obveza prema državi mala, mnogi je ne ispunjavaju, a rizik koji time stvaraju zaista je velik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj podstanare prijavljuje tek 70 tisuća vlasnika stanova. Međutim, procjene su da podstanara ima dva, čak i tri puta više od onih legalno prijavljenih. Iznajmljivače ova obveza prema državi stoji oko 200 kuna mjesečno, pa ju većina izbjegava, jer u suprotnom, moraju dići i cijene najma.

Sve svoje podstanare Anika uredno prijavljuje i za iznajmljivanje stana državi plaća porez. "Plaćamo nekih 190 kuna mjesečno trenutno. Mislimo da je to u redu, da bi tako trebali svi činiti jer je to jedino ispravno. Ono što se mora – mora se", kaže Anika.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Informer: Iznajmljivači u koronakrizi - 2 ŠTO ĆE BITI OVE GODINE? Iza iznajmljivača je teška godina: "U jednom je trenutku sve izgledalo dosta apokaliptično"

Uz ovaj porez, koji uredno plaća državi, Anika još uvijek ne zna što će biti s novim porezom na nekretnine, iako je Vlada najavila da će odgoditi njegovo uvođenje.

"Novi namet će biti sigurno ako dođe do toga, ako se to desi. Mi se nadamo da do toga ipak neće doći", rekla je Anika.

Prema podacima Eurostata 90,1 posto hrvatskih građana živi u nekretnini koja je njihovo vlasništvo. Ispred nas su jedino Rumunji kojih 96 posto živi u svom stanu ili kući. U usporedbi s tim, u Danskoj i Njemačkoj svoje nekretnine ima tek 60 posto stanovnika.

Točan broj podstanara u Hrvatskoj ne zna se, a prema zadnjim podacima Porezne uprave, porez na dohodak od iznajmljene imovine plaćalo je 70 tisuća vlasnika stanova. Većina njih, ističe struka, i dalje ne prijavljuje svoje podstanare.

"Ako ikad pokaže želju da ne prijavljuje, mi sugeriramo da svakako radi sve po propisima jer je porez na prihod od najma stana jedan od najnižih koje plaćamo u Hrvatskoj. To je 10 posto u Zagrebu kad se uzmu u obzir neke amortizacije i obračuni porezne uprave", rekla je Lana Mihaljinec Knežević, iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Većina iznajmljivača, ističu podstanari, ipak izbjegava prijavu. U suprotnom – dižu cijene za podstanare. "Većinom ne kažu, nekad i meni isto zna više odgovarati da me ne prijave, pogotovo ako je kratak period", rekao je Domagoj iz Splita.

Svi oni koji ne prijave podstanare, osim što varaju državu, ne mogu ništa dokazati i podstanare tužiti ako im oni ne plate stanarinu ili primjerice demoliraju stan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene