Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pripremno ročište

Suđenje Sauchi i Zeljko zbog afere Dnevnice počinje u rujnu, ispitivanje prvih svjedoka u listopadu ili studenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem predstojniku premijerova ureda Tomislavu Sauchi i njegovoj tajnici Sandri Zeljko u tzv. aferi Dnevnice počet će 12. rujna na zagrebačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice, odlučeno je u utorak na sudskom pripremnom ročištu.

''Zadovoljni smo što će se tijekom izvođenja dokaza krenuti s ispitivanjem grafoloških vještaka, za što imamo puno argumenata. Suđenje počinje 12. rujna, a izvođenje dokaza očekujemo tek u listopadu ili studenom'', kazao je nakon pripremnog ročišta Sauchin branitelj, odvjetnik Darko Maržić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna afera dnevnice Zeljko: "O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića" Slika nije dostupna afera dnevnice Nastavljeno suđenje Tomislavu Sauchi: "Ostajem pri obrani koju sam iznio"

Branitelj bivšeg predstojnika premijerovog ureda dodao je kako se očekuje ispitivanje petnaestak svjedoka. ''Ovisno o grafološkim vještačenjima, postoji mogućnost da neće biti potrebe za ispitivanjem svih predloženih svjedoka'', dodao je Maržić.

Upitan očekuje li odugovlačenje procesa zbog zdravstvenog stanja Sandre Zeljko, Maržić je rekao da je bivša tajnica njegovog branjenika bila nazočna na pripremnom ročištu te da je sudsko-medicinski vještak potvrdio kako je ona zdravstveno sposobna za raspravu. ''Sutkinja je poprilično rezolutna po tom pitanju te smo svi dobili upozorenja da poštujemo procesnu disciplinu koju ćemo na svaki način poštovati'', zaključio je Maržić.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac potvrdio je kako su oboje okrivljenika raspravno sposobni te da ''rasprava ide dalje''.

Sandra Zeljko, kao ni njezin branitelj, odvjetnik Davor Cahun, nisu htjeli davati izjave. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori. (MT/Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene