Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže pomoć od melanije trump

Pripadnici "Štajerske straže" s kalašnjikovima čuvaju granicu od migranata: "Ako treba, bit ćemo tu 100 godina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzna „Štajerska straža“ ponovno patrolira tik uz hrvatsko-slovensku granicu.

Prošlog vikenda 45 članova straže bilo je na trodnevnom kampiranju i uvježbavanju na privatnom zemljištu na Kozju kod Početrtka. Vođa straže tvrdi kako je sve prijavio policiji, a operaciju je nazvao ''Južni žep''.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

Podsjetimo, Štajerska straža smatra da slovenske vlasti ne rade dovoljno u zaštiti Slovenije od nelegalnih ulazaka migranata u zemlju.

„Volio bih iskoristiti ovu priliku i pozvati Melaniju Trump da se informira o situaciji u Sloveniji i iskoristi svoj utjecaj na slovensku diplomacijiu da zatvori granicu, jer ovdje imamo ljude koji lutaju uokolo bez ikakvih dokumenata. Mi ne možemo provjeriti tko su oni, otkud dolaze. Sve su to mladi muškarci, nema djece, nema starijih, nema žena. Praktički, možemo ovo gledati kao napad, mi ih smatramo vojskom“; kazao je Ivan Kastigar, volonter Štajerske straže.

Reporter Domagoj Mikić u Dnevniku Nove TV razgovarao je s predvodnikom "Štajerske straže" u Gruškovju, samo nekoliko stotina metara od hrvatske granice. Predvodnik straže i njegovih petero „kolega“ naoružani su replikama Kalašnjikova u kojima se nalaze meci za zračne puške.

"Imamo potporu na terenu"

Na pitanje imaju li za ono što rade podršku slovenskih vlasti, pripadnik straže ogovara kako „imaju potporu vojske i policije na terenu“.

„Vlasti u Ljubljani nisu na terenu, oni nisu na granici i nemaju pojma što se događa na terenu. Nama potporu daje Ustav Republike Slovenije“, rekao je.

Tvrdi kako replike Kalašnjikova služe odvraćanju migranata koji pokušavaju prijeći granicu.

„Kad oni vide naše uniforme i oružje za koje ne znaju je li pravo, oni tada ne prelaze granicu“, kazao je.

"Ako treba bit ćemo tu sto godina"

Na pitanje bi li da spaze migrante, na njih i zapucali, pripadnik Štajerske straže odgovara kako je njihova uloga da o tome obavijeste policiju ili vojsku.

„Mi patroliramo i tražimo migrante, a ako ih primijetimo, o tome obavijestimo vojsku i policiju. Oni imaju probleme s ljudstvom i opremom i zato im pomažemo. Nas je svaki tjedan sve više i planiramo patrolirati na granici dok god to treba. Ako treba, bit ćemo tu godinu dana ili sto godina. I naši unuci i praunuci će biti ovdje ako treba“, kaže stražar i dodaje kako prethodno u zatvoru nije bio zbog ovoga što sada rade, već radi „ludosti“ koja je prisutna u slovenskoj potlitici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene