Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽETVA U PUNOM JEKU

Hrvatski apsurdi: Prinosi vrhunski, a pšenice manje no ikad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je žetva pšenice, a obzirom na vremenske neprilike koje su ratare pratile u sjetvi, prinos je iznad svih očekivanja. Procjenjuje se da bi mogao biti iznad prosječnih 6 tona po hektaru, no unatoč tomu Hrvatska će požnjeti rekordno malo pšenice.

Digla se prašina na slavonskim oranicama. Žetva pšenice u punom jeku. Iako u poslu preko glave, ratar Dragan Čolaković iz Šaga ne skriva zadovoljstvo. "Prinos je na ovoj parceli vrhunski", kaže Čolaković.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 5 Pitanje budućnosti Važan europski plan je u opasnosti Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice

Još kad bi vrhunski prinos pratila i vrhunska otkupna cijena, zadovoljstvu ne bi bilo kraja.

"Prva klasa do 1,10 kuna, nešto je bolje nego prošle godine. Prinosi će pokazati da li je opravdana ili nije", kaže Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, dodajući da poljoprivrednici očekuju i više. 

Prošlogodišnja niska otkupna cijena hrvatske je ratare odvukla isplativijim kulturama. Čolaković kaže da unazad petnaestak godina nije imao toliko malo pšenice. "Uvijek je to bilo preko 100 hektara, 130 do 140. Smanjio sam za jedno 30 posto", kaže Čolaković.

Prošle je godine pšenicom zasijano 100 tisuća hektara ili čak 68 tisuća manje nego godinu ranije. Od gotovo prepolovljenih površina očekuje se i prepolovljen prinos. Povijesno najniži od hrvatske samostalnosti.

"Hrvatska će imati dovoljno pšenice. Imat će i za izvoz. Žalosno je to što će u izvoz otići u obliku sirovine, a ne u obliku tijesta, makar brašna", kaže Brlošić.

Slavonsko zlato sve slabije sjaji. Pšenica, nekada simbol bogate, a danas siromašne Slavonije, neisplativa je i niskodohodovna kultura.

"Pšenica je tradicija ovdje kod nas. Ali mislim da budućnost Slavonije i Baranje nije samo u proizvodnji i sijanju pšenice, nego nekih drugih kultura koje do sada nismo razvijali", kaže Ivan Anušić, osiječko-baranjski župan.

Slavonski ratari nam priznaju da pšenicu siju samo radi plodoreda, a ne dobiti. Sretni su kad nisu na gubitku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene