Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena zakona

Oni koji žele referendum morat će otkriti podrijetlo svake kune, inicijative užasnute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi puta svi oni koji žele referendum morat će do posljednje kune pokazati tko su im sponzori, kao što je pravilo za predsjedničke i parlamentarne izbore. Aktualne referendumske inicijative su protiv toga.

Referendumske inicijative, po novom zakonu, morat će do zadnje lipe prikazati odakle dolazi donirani novac. Inicijative negoduju i govore kako nisu političke stranke.

Pročitajte i ovo Željka Markić, U ime obitelji - 2 Ocjena ustavnosti U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti dokumentacije o promjeni roda i spola: "Sve mora biti regulirano zakonom" Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) zbog tri razloga Ustavni sud odbacio zahtjev inicijative Narod odlučuje o izmjeni izbornog zakonodavstva

"Građanin koji bi želio donirati svoju inicijativu sa 10 ili 50 kuna morao bi izdvojiti još barem toliko novaca u svoje slobodno vrijeme da takvu izjavu napiše, potpiše, vjerojatno ovjeri kod javnog bilježnika", objašnjava Beata Halassy, članica Upravnog odbora "U ime obitelji". 

"Današnje čitanje zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne pormidžbe i referenduma je samo prvi čavao koji Vlada Andreja Plenkovića želi zabiti u lijes građanskih narodnih referenduma", rekao je Ivan Munjin, član upravnog odbora "U ime obitelji". 

Inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", poručio im je ministar uprave Lovro Kuščević , moraju shvatiti da žive u pravnoj državi.

"I da se i oni kao i svi drugi su građani moraju ponašati u skladu sa zakonima, jasno kazati tko im daje novac, tko ih financira i jasno reći kako su taj novac potrošili", rekao je Kuščević

"Ova Vlada se boji referenduma, ova Vlada se boji ljudi na ulici", rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik. 

"Čim se udruga "U ime obitelji" žali na nešto što predlaže Vlada to u meni izaziva simpatije za Vladu, koliko god to teško bilo priznati", rekao je Arsen Bauk, bivši ministar uprave. 

No dijelu oporbe nije simpatična suradnja HDZ-a i SDP-a. SDP tvrdi zakon je prepisan od njih.

"U dobrom dijelu je", potvrdio je Bauk. 

"Arsen Bauk iz 2015. u godini 2019. zove se Lovro Kuščević", poručio je pak Zlatko Hasanbegović

No ne slažu se u potpunosti.

"Stranke koje sudjeluju u izbornoj promidžbi, da ne moraju prikazati troškove do plaćanja računa, što bi značilo teoretski da bi se tijekom cijele kampanje moglo prijavljivati nula kuna", nadodao je Bauk. 

Most je protiv da nezavisni zastupnici, ako pristupe političkoj stranci, ostanu bez novca.

"To otvara mogućnost političke korupcije gdje će se nezavisnim vijećnicima obećavati svašta, onda će oni tu dotu donijeti u određenu političku grupaciju", rekao je Nikola Grmoja. 

Nezavisni Škibola ide i korak dalje. Ako zastupnik kao primjerice on - napusti stranku, tvrdi, novac treba pripasti njemu.

"Iz kojeg bi razloga ta novčana sredstva trebala pripasti samo stranci i onda taj zastupnik nema sredstva za politički rad", zbunjen je Marin Škribola

Kako je određen minimum za financiranje stranaka treba odrediti i maksimum - predlaže HNS. I ne samo to.

"Smatramo da je 8 milijuna kuna preveliki iznos za financiranje predsjedničke kampanje jednako kao što je i prijedlog za financiranje EU izbora s 4 milijuna kuna jedan veliki skok sa milijun i pol", rekao je Milorad Batinić. 

A HSS predlaže..

"Zakon o financiranju političkih stranaka treba isključivo biti putem članarina. Ali to ne odgovara HDZ-u", zaključio je Krešo Beljak

Ovim zakonom neće se stati na kraj slučajevima poput Abecede demokracije - gdje su manevrom Ivana Pernara bili parlamentarna stranka nekoliko mjeseci, a zbog rupe u zakonu 4 godine primali proračunski novac.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene