Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepun dnevni red

Izglasane izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasovanjem o brojnim raspravljenim točkama, Hrvatski sabor zaključit će proljetno zasjedanje i aktualnu sjednicu započetu početkom travnja, te otići na dvomjesečni ljetni odmor.

Hrvatski sabor je u petak izglasao izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojima se definiraju svrha, ciljevi i struktura te način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja, te se omogućuje povećanje plaća za 30 posto učiteljima koji sudjeluju u projektima Europske unije koji se provode u školama.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Za zakonske izmjene glasovalo je 68 zastupnika, 26 je bilo protiv, a 29 suzdržanih.

Nije ni slutila da će se ticati baš nje: ''Sa suprugom sam se šalila koji će zlokobni zakon biti provučen kroz saborsku proceduru''

Sastavni dio zakona postao je i amandman Kluba zastupnika HDZ-a i HNS-a kojim se izjednačava mogućnost zapošljavanja osoba sa završenom studijskim programom odgovarajuće vrste na diplomskoj razini s osobom sa završenim učiteljskim studijem s dodatnim pojačanim programom, dok prednost i dalje zadržavaju profesori predmetne nastave.

Amandmani oporbe redom su svi odbijeni, kao i prijedlozi Mosta i SDP-a za trećim čitanjem. Odredba koja definira prioritete zapošljavanja izazvala je prijepore u vladajućoj koaliciji.

Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a tražio je da prednost kod zapošljavanja u predmetnoj nastavi imaju oni koji su se za taj predmet prvenstveno obrazovali, odnosno profesori predmetne nastave, nakon njih oni koji su se obrazovali za rad u odgojno - obrazovnom sustavu, odnosno učitelji s pojačanim predmetom, a potom svi ostali, odnosno inženjeri s položenim pedagoškim predmetima.

Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika tražio je da sporna odredba ostane nepromijenjena jer o njoj nije provedena javna rasprave već je ubačena u zakon između dva saborska čitanja.

Vujčić opet na čelu HNB-a

Zastupnici oporbe Miro Bulj i Ivan Vilibor Sinčić zatražili su stanku zbog imenovanja guvernera HNB-a koje je na današnjem dnevnom redu Sabora.

Stanku su dobili, ali nakon stanke, Boris Vujčić dobio je većinu glasova saborskih zastupnka za novi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a, a njegova zamjenica postaje Sandra Švaljek, bivša čelnica Ekonomskog instituta i bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

''Nagrađujete njegov nerad i nemar, nagrađujete čovjeka koji je državu doveo na rub propasti, omogućio da Agrokor koristi 10 milijardi kuna bez pokrića'', poručio je Miro Bulj (Most) pozivajući vladajuće da povuku odluku o Vujčićevu imenovanju.

''Guverneri Željko Rohatinski i Boris Vujčić izabrani su iz istog špila karata, HNB je odgovoran za sve malverzacije koje su radile banke, poput slučaja sa "švicarcima", rekao je Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ), apostrofirajući podatak da je središnja banka prošle godine ostvarila gubitak od 2, 5 milijardi kuna.

Guverneri su gledali sve što se događalo, držali su ljestve bankama, izjavio je Sinčić poručivši kako sve to upućuje da treba "rastjerati ekipu iz Savjeta HNB-a".

Sabor: Imenovano Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija

Sabor je nakon gotovo tri godine, imenovao Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koje ne postoji od konca 2015., kada je tadašnjem sastavu istekao mandat.

Za predsjednicu Vijeća imenovana je Zdravka Čufar Šarić, bivša potpredsjednica Državnoga izbornog povjerenstva, a za članove Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je radio u sigurnosnom sustavu i diplomaciji, Eduard Briški, inspektor u HAKOM-u, Josip Čerina, doktor informacijske i komunikacijske znanosti, Mile Štefanac, saborski službenik, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije te Vojko Rešetar koji je bio hrvatski konzul u Mostaru.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio većinom glasova: sa 101 'za', 17 protiv i četiri suzdržana.

Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, koji je dio vladajuće većine, najavio je u petak prije glasovanja da će biti protiv prijedloga Zakona o najmu stanova te traže da se o njemu raspravi u trećem čitanju, a glasovat će i protiv izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Saborsko izglasavanje čekaju izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su izazvale oštre prijepore u dijelu javnosti, a koje resorna ministrica Blaženka Divjak odlučno brani

Sabor bi trebao donijeti i nove zakone o komunalnom gospodarstvu i o šumama. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene