Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28. godišnjica napada

Obljetnica raketiranja Banskih dvora: "Bio je to trenutak prekretnice. Srećom, hrvatsko vodstvo preživjelo je napad"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije 28 godina raketirani su Banski dvori. Dan nakon raketiranja proglašen je u Hrvatskom saboru Danom neovisnosti.

Premijer Andrej Plenković položio je u ponedjeljak vijenac na Spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora. Podsjetivši na zračni napad JNA na Banske dvore, Plenković je ocijenio kako je to bio prekretnički trenutak u procesu osamostaljivanja Hrvatske. "Srećom, državno vodstvo je preživjelo napad, nakon toga je uslijedila ključna i definitivna odluka Sabora koji je na tajnom zasjedanju u zgradi Ine raskinuo sve državno-pravne veze sa strukturama bivše države", kazao je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

"Ovaj je dan važan u kontekstu respekta i poštovanja prema Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku Tuđmanu, jasno izraženoj volji hrvatskog naroda na referendumu za stjecanjem neovisnosti i, u konačnici, međunarodnoga priznanja te postizanja činjenice da je Hrvatska postala međunarodni subjekt", rekao je premijer novinarima.

 

Prije 28 godina, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi JNA napali su Banske dvore, ondašnje sjedište prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tadašnji predsjednik Tuđman u trenutku napada pregovarao je s predsjednikom Predsjedništva SFRJ-a Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem.

Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su 7. listopada 1991. nešto poslije 15 sati Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije. Posebno je bilo oštećeno predsjednikovo krilo zgrade, u kojem su bile njegove radne prostorije i dvorana za konferencije, u kojoj se 200 kilograma težak kristalni luster srušio na stol.

Ocijenjeno da se radi o atentatu

Tada je ocijenjeno kako se radilo o atentatu na predsjednika Tuđmana jer je napad vođenim raketama u prvom redu bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali je ranjeno nekoliko ljudi. Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na hrvatske gradove - Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Dan nakon tog atentata Hrvatski sabor proglasio je Danom neovisnosti. Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, održat će se u ponedjeljak poslijepodne Svečana akademija, na kojoj će govoriti ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i general u miru Stjepan Adanić.

Ministar Grlić Radman pri toga posjetit će rodnu kuću dr. Tuđmana. S predsjednikom HDZ-a Krapinsko-zagorske županije saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom i načelnikom Općine Veliko Trgovišće Robertom Grebličkim zapalit će svijeće ispred Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a Franji Tuđmanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene