Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec borbe protiv raka dojke

PREVENTIVA JE NAJVAŽNIJA Jedan pregled može spasiti život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preventiva je najvažnija! Jer se jedino tako rak može otkriti na vrijeme i izliječiti.

Prije 10 godina Dragica je napipala kvržicu na dojci. Odmah je otišla na pregled gdje je ubrzo i doznala najgoru dijagnozu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tri godine prikupljeno svega 750.000 kuna Obilježen Dan ružičaste vrpce posvećen prevenciji raka dojke Slika nije dostupna I ove godine na Cvjetnom trgu Pridružite se akciji: Kupnjom mimoza protiv raka dojke i raka štitnjače

"Sjedi preko puta doktor i kaže: Oprostite gospođo Vrban, karcinom je. Tog trena vam se okrene cijeli život naopačke, ne vidite doktora, ona ambulanta je postala prebijela, suze krenu!", prisjetila se gospođa Dragica iz Siska. Ali je krenula i borba za izliječenjem.

"Ja sam rođena kraj Kupe! Rekoh - nije to škamp, to je mali kupski rak i ja ću ga pobijediti! I nadam se da jesam", kaže.

Podaci za prošlu godinu o oboljelim ženama nisu nimalo dobri.

"Imamo oko 2400 čak i 2500 žena oboljelih godišnje od raka dojke. Na žalost, i smrtnost nam je prešla 1000 umrlih žena", kaže Ivan Milas iz Klinike za tumore.

Zbog sve modernije dijagnostike, velik broj karcinoma je izlječiv jer se otkrije u ranoj fazi.

"Isto tako, modernije su mogućnosti liječenja, pogotovo kemoterapije, ovi pametni lijekovi, imunoterapije- sve više nam oružja stoji na raspolaganju", objašnjava Andrej Roth iz Klinike za tumore.

Za oporavak je bitna i rehabilitacija.

"Da funkcioniraju u aktivnostima dnevnog života, u socijalizaciji i povratku na posao...'', kaže Ljiljana Vrcić Kiseljak.

Važna je i prehrana.
"Ono što se preporučuje je imati konstantnu koncentraciju vitamina d u organizmu. Isto tako postoje namirnice poput zelenog čaja, kurkumina i soje", kaže nutricionistikinja Katarina Dujmović.

Podaci pokazuju kako će svaka osma žena oboljeti od raka dojke - poručuju iz Udruge Europa Donna. Zbog toga je ključna prevencija.

"30% karcinoma žene same napipaju. Dakle, to je veliki broj. I čim nešto napipa treba se javiti svom liječniku", kaže Vesna Ramljak, Europa Donna.

"Kao što svaka od nas ode frizeru, kozmetičaru... mislim da bi pod obavezno trebale uvesti jednom godišnje otići na ultrazvuk dojke", poručuje Josipa Pavičić.

Jer taj jedan pregled može spasiti život.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene