Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nepravomoćna presuda

Zavadlav dobio 40 godina zatvora, proglašen krivim za krvavi pohod: "Ovo je jedan od najbrutalnijih događaja u Hrvatskoj"

Na splitskom Županijskom sudu izrečena je nepravomoćna presuda Filipu Zavadlavu za ubojstvo trojice muškaraca. Proglašen je krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda 26-godišnjem Filipu Zavadlavu. Presudu je pročitala predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Višnja Strinić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Filip Zavadlav u splitskoj sudnici Novi bizarni incident na suđenju Filipu Zavadlavu: Gdje su snimke nadzornih kamera koje prikazuju zločin?

Zavadlav je za svako od tri ubojstava koja je počinio dobio po 15 godina zatvora. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Protiv ove presude može se podnijeti žalba. Filip Zavadlav ostat će u pritvoru do pravomoćnosti presude.

U obrazloženju presude navodi kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja te kazneno djelo općeopasne radnje.

"Bio je svjestan svojih radnji i postupaka i htio je načiniti štetne posljedice", rekla je Strinić.

"Ovaj događaj jedan je od najbrutalnijih događaja ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti", istaknula je Strinić.

Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse, kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike.

Sud obranu Zavadlava, da je bio na moru u trenucima pucanja te da se ne smatra krivim, drži infantilnom i neozbiljnom, pa ju je kao takvu i odbio. Pregledom snimke videonadzora vidljivo je, kako je navedeno u obrazloženju presude, da je upravo on bio počinitelj ubojstava.

Na izricanju presude prisustvuju, uz Filipa Zavadlava, njegov odvjetnik Branko Šerić, u sudnici su prisutni i novinari te pojačane policijske snage.

Državno odvjetništvo najavilo žalbu

I iz državnog odvjetništva je najavljena žalba. "Žalit ćemo se jer smatramo da se radi o tri kaznena djela teškog ubojstva, a ne ubojstva. Radi se o kaznenim djelima koja su počinjena iz bezobzirne osvete", kazala je Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva.

"Nakon što primimo presudu, podnijet ćemo žalbu Višem kaznenom sudu", dodala je.

Žalbu je najavio i odvjetnik Filipa Zavadlava, Branko Šerić.

Terećen za trostruko ubojstvo

Optužnica ga je teretila da je 11. siječnja 2020. godine s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Osim za trostruko teško ubojstvo, teretilo ga se i za nedopušteno posjedovanje oružja te općeopasnu radnju.

Državno odvjetništvo tražilo 50 godina

Državno odvjetništvo zatražilo je da se Zavadlava zbog trostrukog ubojstva osudi na 50 godina zatvora.

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić u završnom je govoru još jednom ustvrdio da je Zavadlav bio neubrojiv. Najavio je i žalbu na presudu.

Od trenutka kada je uhićen do danas je u pritvoru, a kada ga je na nedavnom ročištu sutkinja upitala o produljenju pritvora, odgovorio joj je da je njemu u zatvoru – dobro.

Trostruki ubojica prošli je tjedan iznio obranu u kojoj je kazao da je u trenutku pucnjave bio na moru te je zatražio da ga se nominira za Nobelovu nagradu za mir.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene