Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 83. godini

Istaknuti hrvatski političar i pisac Zdravko Tomac preminuo nakon teške bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski političar i pisac Zdravko Tomac preminuo je u 83. godini.

Preminuo je Zdravko Tomac, hrvatski političar i pisac, nekadašnji istaknuti član SDP-a, bivši saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora i potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva.

Hrvatski političar i profesor politologije dr. Zdravko Tomac je nakon teške bolesti preminuo jutros u  zagrebačkoj bolnici Dubrava.

Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor.

Bivši potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva

Iako se nije izravno angažirao u javnosti tijekom agonije bivše SFRJ i razmaha velikosrpskoga pokreta predvođenoga Slobodanom Miloševićem, priklonio se antidogmatskoj struji u SKH i sudjelovao u osnutku SDP-a (Socijaldemokratske partije Hrvatske). Na predsjedničkim izborima 1997. bio je kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske.

U doba Domovinskoga rata Tomac je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva (1991.-1992.), a kasnije je bio zastupnik u Hrvatskom saboru (1993.-2003.) i potpredsjednik Sabora (2000.-2003.)

Ujesen 2003. Tomac je napustio SDP, a 2004. je, zajedno s Jerkom Zovakom, utemeljio stranku Hrvatski socijaldemokrati (HSD) - političku stranku lijevoga opredjeljenja, izrazito nacionalne orijentacije i egalitarnoga socijalnoga programa.

U privatnom životu, prošao je - kako je sam svjedočio - transformaciju od vjerski solidno odgojenoga dječaka, preko mladog čovjeka duboko involviranog u ateistički marksistički svjetonazar, do čovjeka koji je opet na duboki način prepoznao katoličku vjeru u kojoj je izvorno bio odgojen.

Objavio više od 20 knjiga

Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, posvetio se publicističkom radu, a sukladno svom znanstvenom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i političko-povijesna.

Tomac je objavio više od 20 knjiga, uglavnom na hrvatskome, a dvije na engleskom i njemačkom) u kojima raspravlja o više tema, među kojima dominiraju - manevri i potezi prve hrvatske višestranačke vlade u kojoj je sudjelovao (1991.-1992.), makinacije svjetske politike u ratovima od 1991.; velikosrpski projekt, njegova sadašnjost i budućnost; položaj Hrvata u ratnoj i poratnoj Bosni i Hercegovini, a napose u zemlji Tomčevih predaka, Bosanskoj Posavini, te uloga dr. Franje Tuđmana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Dobar dio Tomčevih knjiga su kolaži sastavljeni od tekstova koje je autor objavljivao kao komentare ili kolumne u dnevnim i tjednim novinama, no neke su i samostalni radovi, pisani kao knjige.

Neke od knjiga koje je objavio su "Obraćenje: (od komunista do vjernika)", "Crveni Predsjednik", "Moj obračun s KGB-om: Komunizmom. Globalizmom. Bezboštvom: Tomac protiv Tomca", "Peta haaška kolona i njezine žrtve".

Premijer izrazio sućut

Sućut obitelj izrazio je premijer Andrej Plenković. ''Moja sućut obitelji profesora Tomca kojeg sam poznavao dugi niz godina, koji je ostavio veliki trag u hrvatskoj politici i dok je bio u Vladi i dok je bio u Hrvatskom saboru i kao plodan autor. Zaista mi je žao. To je gubitak za hrvatsko društvo i hrvatsku politiku'', rekao je premijer.

Telegram sućuti obitelji je uputio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

''S tugom sam primio vijest o odlasku velikog hrvatskog domoljuba Zdravka Tomca. Napustio nas je čovjek velikoga srca, velike karijere i političkoga iskustva te karizme koji je, kao osvjedočeni socijaldemokrat širio slogu i zajedništvo te bio uzor svima nama. Izgubili smo velikog čovjeka kojem dugujemo zahvalnost i poštovanje.

Dijeleći tugu zbog gubitka koji Vas je tako teško i bolno pogodio, u ime Grada Zagreba i svoje osobno, upućujem izraze duboke sućuti. Zbogom, profesore'', napisao je u telegramu obitelji.

Izraze sućuti uputio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

"Poštovana obitelji Tomac,

u ovim teškim trenucima za vašu obitelj, upućujem vam uime Hrvatskoga sabora i osobno izraze iskrene sućuti u povodu odlaska gospodina Tomca.

Gospodin Zdravko Tomac ostat će u trajnom sjećanju šire hrvatske javnosti kao istaknuti hrvatski političar, publicist i profesor, koji je od neovisnosti Hrvatske obnašao niz visokih i odgovornih dužnosti. Tijekom iznimno bogatog i dugog političkog života, pamtit ćemo njegov veliki doprinos u razvoju hrvatskih institucija i višestranačja, a posebno njegovo dugogodišnje djelovanje kao zastupnika Hrvatskoga sabora. Gospodina Tomca pamtit će i brojni naraštaji studenata politologije koje je znanstveno odgojio.

Primite još jednom, poštovana obitelji Tomac, izraze iskrene sućuti", poručuo je Jandroković.

Predsjednica Republike Hrvatske poručila je kako je s velikim žaljenjem primila vijest o smrti Zdravka Tomca. 

 "Prof. Zdravko Tomac bio je domoljub, političar i znanstvenik koji je posebno važnu ulogu imao kao potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva u odlučnom vremenu stvaranja i obrane samostalne hrvatske države. Hvala mu za sve što je kao iskreni promicatelj nacionalnog zajedništva, učinio za dobrobit Hrvatske i hrvatskoga naroda, koji će s poštovanjem čuvati uspomenu na njegov život i djelo", poručila je predsjednica.  (D.I./Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene