Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 90. godini

Preminuo Slavko Goldstein, sućut uputili premijer, predsjednik Sabora i zagrebački gradonačelnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je u 90. godini preminuo Slavko Goldstein.

Istaknuti publicist, nakladnik i intelektualac, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Slavko Goldstein umro je u srijedu u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz kruga obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija povjesničara Slavko Goldstein: Nadam se da će se Bob Dylan ispričati Hrvatima Slika nije dostupna Ustanak protiv fašističkih okupatora Kome je Mesić poručio da FALSIFICIRA povijest?

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Bio je jedan od potpisnika zahtjeva za ostavkom predsjednika Franje Tuđmana 1993. godine objavljenog u tom časopisu.

Objavio je i knjigu "1941. - godina koja se vraća" za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine, a kasnije i židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

Objavio je više knjiga o hrvatskoj povijesti, bio urednikom više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove "Signali nad gradom", "Prometej s otoka Viševice", "Četvrti suputnik" i "Akcija Stadion". Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja za književnu i nakladničku djelatnost.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu, a obitelj mu je podrijetlom iz Tuzle. Početkom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile njegova oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom pobjegao i pridružio se partizanima.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Slavka Goldsteina.

"Poštovana obitelji, u povodu smrti gospodina Slavka Goldsteina u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze sućuti", napisao je premijer, priopćila je Služba za odnose s javnošću.

Bandić: "Bio je svjedok vremena"

Telegram sućuti obitelji uputio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je naveo da je Slavko Goldstein bio svjedok vremena, čovjek koji je u svim situacijama i vremenima ostajao vjeran principima slobode, tolerancije, razumijevanja i poštivanja ljudskih prava.

"Otišao je veliki čovjek koji je svojim djelima i svojim angažmanom u kulturnom i javnom životu ostavio velik i neizbrisiv trag", napisao je zagrebački gradonačelnik.

Brzojav sućuti njegovoj obitelji uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

"Poštovana obitelji Goldstein, u ovim teškim i bolnim trenutcima za Vas, upućujem Vam u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime, izraze iskrenog suosjećanja", stoji u brzojavu sućuti. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene