Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispraćaj u Splitu i u Zagrebu

Preminuo poznati hrvatski karikaturist Davor Štambuk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je u 84. godini života preminuo poznati hrvatski karikaturist Davor Štambuk.

Davor Štambuk je rođen 29. prosinca 1934. godine u Splitu.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Šezdesetih godina prošlog stoljeća radio je kao novinar Narodnog sporta, za koji je pisao o Hajduku i RNK-u Split, a osamdesetih godina bio je autor i voditelj zabavnih emisija na Televiziji Zagreb.

Kao profesionalni karikaturist počeo je raditi 1968. godine u Parizu. Za karikature koje su objavljivane u brojnim časopisima i novinama dobivao je nagrade u Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Italiji, Sloveniji, Indoneziji, Izraelu, Belgiji, Srbiji i Crnoj Gori.

Hrvatsko društvo karikaturista 2000. godine dodijelilo mu je nagradu Oskarik za najuspješnijeg člana na međunarodnim festivalima karikatura te godine, a 2007. godine predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je Redom viteškog križa za umjetnost i literaturu.

Njegovi radovi, za koji su mu vječni motiv bili muško-ženski odnosi, objavljivani su, između ostalog, u Slobodnoj Dalmaciji i nekadašnjem Startu.

Posljednji ispraćaj Davora Štabuka u Zagrebu bit će u petak u 10 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a ispraćaj i pogreb u Splitu bit će u Subotu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene