Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čovjek iz naroda

Žbukao je fasade i istovarivao ugljen, a u Zagreb kojim će poslije suvereno vladati došao je s kovčegom od skaja, planom grada i dvije majice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Bandić rođen je u zaseoku Cerov Dolac u Donjim Mamićima, u općini Grude u BiH, 1955. godine. Roditelji su mu Jozo i Blagica Bandić.

Osnovnu i srednju školu završio je u Grudama. Bio je dobar đak i ministrant. U Zagreb, uz pomoć kredita hercegovačke općine, dolazi studirati.

"Još pamtim uzbuđenje što me obuzelo onog lipanjskog jutra 1974. godine kad sam u smeđi kofer od skaja stavljao plan Zagreba, traperice i dvije majice. Ono o čemu sam sanjao postajalo je zbilja", stoji na njegovoj službenoj biografiji na stranicama njegove stranke. 

Završio je politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Na fakultetu, na studentskom plesu, upoznao je i buduću suprugu Vesnu. Od nje će se kasnije i razvesti, a spekuliralo se je razvod bio samo u papirima kao bi lakše kupili stan. 

Vjenčat će se opet 2003.

Uz studij je Milan Bandić radio i fizičke poslove, žbukao fasade, istovarivao ugljen ili šećer, kako bi namakao nešto novaca i vratio kredit. Nakon studija radio je u Ledovoj hladnjači na minus 25 stupnjeva da bi tek kasnije dobio radno mjesto u uredu. U Općinskom komitetu Peščenica zaposlio se 1983. Tajnik gradske organizacije SDP-a postaje 10 godina kasnije, a 1995. i gradski zastupnik. Predsjednik gradskog SDP-a postaje 1997.

Na izvanrednim izborima u Zagrebu 2000. godine postao je zagrebački gradonačelnik, a mjesto je osvojio i na redovnim izborima godinu kasnije. No, ostavku je podnio 2002. godine nakon što je pijan Range Roverom skrivio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca koji ga je prijavio.

Na čelo Zagreba opet dolazi 2005. U svibnju 2009. godine pobijedio je Josipa Kregara. Iste godine okušao se i na nacionalnoj sceni. S Ivom Josipovićem kao protukandidatom ušao je drugi krug predsjedničkih izbora. SDP ga izbacuje iz stranke s obzirom da službeni kandidat stranke bio Josipović. Još se nekoliko puta okušavao na parlamentarnim izborima na kojima je njegova stranka osvajala pokoji mandat (dovoljan da drži većinu u Saboru). 2013. opet je izabran za gradonačelnika, a zatim i još jednom – 2017.

Remetinečki dani

Čovjek iz naroda. Radoholičar, onaj "koji dela". Taj je imidž uporno njegovao u javnosti, među svojim najlojalnijim biračima. S godinama je rastao i onaj drugi – čovjek poznanstava, veza, pogodovanja… Uhićen je prvi put 2014. Pa je nakon mjesec dana u pritvoru pušten uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nakon puštanja na slobodu, nije smio komunicirati sa suradnicima jer su mnogi bili svjedoci u postupku. To je prekršio pa je vraćen u pritvor. Pušten je nakon odluke Ustavnog suda. U karijeri je skupio nekoliko stotina kaznenih prijava, a protiv njega se vodilo i nekoliko kaznenih postupaka. 

Činilo se da je nepobjediv. Dok se na predsjedničkim izborima 2019. nije kandidarao Dario Juričan. U predizbornoj kampanji, akcijama poslije nje te naposljetku u filmu Kumek javnost je stalno podsjećao na sve njegove afere i luksuzan stil života. 

Sa suprugom Vesnom Milan Bandić dobio je kćer Ana Mariju.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene