Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na suđenju Kalmeti

Premilovac detaljno opisao izvlačenje novca iz cestarskih tvrtki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igor Premilovac, koji je priznao da se preko njegovih tvrtki izvlačio novac iz cestarskih poduzeća, u srijedu je na suđenju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti detaljno opisivao kako je, u dogovoru s bivšim financijskim direktorom HAC-a Josipom Sapunarom, primao novac HAC-ovih kooperanata i opranog ga s inozemnih računa vraćao u Hrvatsku.

"Ja sam se 2013. javio DORH-u jer sam osjetio da nemam kuda i ispričao kako sam po uputama Josipa Sapunara organizirao izvlačenje novca iz pojedinih tvrtki. Pritom sam upoznao mali broj ljudi involviran u tu aferu i tako smo radili nekoliko godina dok nismo provaljeni", posvjedočio je Premilovac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon mjesec dana Afera Remorker: Josip Sapunar pušten iz istražnog zatvora Slika nije dostupna Izvlačenje novca iz HAC-a Mjesec dana istražnog zatvora za osumnjičene u 'aferi Remorker'

Sapunara je, kaže, upoznao davno jer su obojica "dečki iz centra", a "konkretnu priču" su započeli na jednom od evenata koje je organizirao Premilovac. "Tako smo ušli u priču dali bih ja to mogao za neka poduzeća odraditi. Ja sam rekao naravno da bih i tako smo krenuli".

Premilovac se prisjetio i da je Sapunar bio "jako oprezan" pa su malo toga "odrađivali pismenim putem". "Nalazili bi se kod Križanićeve, rekao bi mi kome trebam što i koliko. Kada bih vidio pare na svom računu poslao bi ih u Austriju i vratio u gotovini umanjenu za postotak", posvjedočio je Premilovac.

Odgovarajući na pitanja Uskoka Premilovac je detaljno opisivao suradnju sa svakom od tvrtki iz kojih se izvlačio novac, ali i osnivanju fiktivnih poduzeća koja nisu radila ništa osim slanja lažnih faktura.

Sličan je iskaz Premilovac dao i u drugom kraku afere Remorker u kojem su optuženi dugogodišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i njegove suradnice.

Premilovac je, poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi u HAC-ovoj grani afere Remorker, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora kojega može zamijeniti radom za opće dobro.

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac - Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Uz Kalmetu, koji odbacuje sve optužbe, na optuženičkoj klupi su i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a te direktori cestarskih tvrtki. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene