Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O IZBORIMA, KREDITNOM REJTINGU...

Plenković o odluci Ustavnog suda: "Sud je rekao jedino logično što je mogao. Protuzakonita procedura nije mogla rezultirati ničim konkretnim"

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Posjet Varaždinskoj županiji premijer je započeo posjetom Dvorcu Trakošćan, gdje je uručeno sedamnaest ugovora o sanaciji klizišta. Premijer Plenković potom je komentirao aktualne političke događaje. 

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda. Plenković ocjenjuje da je to potvrda gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske. 

"Agencija detaljno prati sve što čini Vlada. Svjesni su koliko smo učinili u vrijeme prije koronavirusa, u jednom zdravom upravljanju javnih financija, na rapidnom smanjivanju javnog duga, na proračunu koji je čak imao višak i očekuju da nakon ove krize konsolidiramo javne financije i da idemo na provedbu plana za ulazak u eurozonu", kazao je premijer. 

Komentirao je žalbu Hrvatske udruge poslodavaca da nisu uključeni u izradu plana Nacionalnog oporavka.

"Nacionalni plan oporavka i otpornosti bit će predstavljen idućeg tjedna. Sada smo u fazi selekcije brojnih iskaza interesa koji su došli prema pojedinim resorima. Smisao je ovog plana da iskoristimo bespovratna sredstva. Za Hrvatsku ide 6,3 milijarde bespovratnih, ostaje nam još 3,5 milijardi eura mogućnosti za zajmove. Između ta dva plana pripremit ćemo se za izradu novog financijskog okvira. Imamo 30 milijardi eura na raspolaganju u idućih deset godina. A koliko će na kraju otići privatnom sektoru? Otići će sigurno 95 posto. 

Kada se svi elementi stave na stol, siguran sam da će na kraju više od 95 posto završiti u privatnom sektoru. Obavit ćemo razgovore sa svim zainteresiranim stranama. Mi ćemo prvo javnosti predstaviti cijeli plan, a onda obaviti i konzultacije. Otvoreni smo za sve inpute", kazao je premijer. 

Komentirao je i tvrdnje HUP-a o povezanosti lokalnih izbora i kampanje s Nacionalnim planom gospodarskog oporavka. 

"Prvi put čujem takvu tezu, niti je COVID mislio na treću nedjelju u svibnju... ne znam što ću sve čuti o lokalnim izborima, od toga da ćemo ih odgoditi, a zakonom je definiran termin. To je bila ideja cijele lijeve, valjda preplašene oporbe. Drugo, sad je bila neka teza da treba glasati danima i sad treća da će se plan oporavka spajati s lokalnim izborima. Toliki broj kreativaca ja dugo nisam vidio, a ništa od toga naravno nije točno", izjavio je.

Ne misli da bi lokalni izbori trebali biti u subotu i u nedjelju. "Ja ne vidim da su okolnosti takve, da bi se trebalo ići tim putem", napomenuo je premijer. 

Komentirao je i slučaj bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i tvrdnje da je pristala na kandidaturu na predsjedničkim izborima tek kad je Zdravko Mamić kompenzirao njezinu plaću u NATO-u.

"Imam saznanja o tome, pročitao sam članak Nacionala. Vjerujem da će se bivša predsjednica očitovati o svemu i da će otkloniti sumnje u svoj integritet."

Na opasku da se Grabar-Kitarović već očitovala o svemu i da je poručila da se za financiranje kampanje obratimo HDZ-u, Plenković je izjavio: 

"Da se za financiranje kampanje obratite HDZ-u? Obratite se, pa ćemo vam odgovoriti, govorimo o HDZ-u 2014. godine. Ja od kada sam predsjednik HDZ-a, naše su financije transparentne, zakonite, uredno vođene. Revizija je to i pokazala i tako će to i biti. Nemamo dugova, kredita ni pozajmica, baš ništa što bi moglo biti dvojbeno...

Odgovaram sto posto za ovo svoje vrijeme, a za drugo i ovo prije dat ćemo vam izvješće ako pošaljete upit", kazao je Plenković. 

Premijer je u Varaždinu sudjelovao na Završnoj konferenciji projekta "Rekonstrukcija i opremanje Tehnološkog parka Varaždin" te obišao prostorije Tehnološkog parka.

Posjet Međimurskoj županiji Plenković započeo je u Podturenu obilaskom Školsko-športskih igrališta Podturen. ''Cijela županija je na dobitku 85 milijuna, ugovoreno je 1,3 milijarde kuna europskih sredstava'', kazao je premijer.

Dotaknuo se teme uvođenja brzog vlaka i infrastrukture. ''Od cijelog kompleksa prometa, u proteklim godinama smo puno uložili u ceste, autoceste i luke. Plan je da kroz deset godina investiramo tri milijarde eura za željezničku infrastrukturu'', izjavio je Plenković.

U općini Belica predsjednik Vlade nazočio je svečanoj dodjeli dvanaest ugovora iz Podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" – provedba tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" iz Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.

Posjet Međimurskoj županiji predsjednik Vlade završio je u Čakovcu, gdje se osvrnuo na današnju odluku Ustavnog suda.

''Ne vidim ništa neočekivano. Zakon je donesen prije tri godine s ciljem da proces bude transparentan i da bude informativniji za sve aktere. Svi su znali da je javni poziv. Tko je želio biti kandidat se mogao javiti, a to se nije dogodilo. Ustavni sud je rekao jedino logično što je mogao, stoga za mene nema ništa neočekivano. I dalje stojim pri tome da je cijela priča krajnje nepotrebna i do nje nije trebalo doći'', istaknuo je Plenković.

Napomenuo je kako je vrlo važno da se shvati da se ne može krenuti u protuzakonitu proceduru kao da je sve ili ''ovako ili onako''. ''Od prvog trenutka nije. Protuzakonita procedura nije mogla rezultirati ničim konkretnim, niti će rezultirati'', istaknuo je i rekao da onaj tko krene tim putem - neka popravlja.

Osvrnuo se i oko isporuke Pfizerovog cjepiva. ''Točno je da je podjela bila nefer. Procjena je bila da će se maksimalno htjeti cijepiti 2,5 milijuna ljudi, a mi smo naručili 8,7 milijuna doza. Problem koji je nastao, kao kod nas, ali i drugdje, je onaj sa sporom proizvodnjom i dostavom AstraZenece koja je bila prva ponuđena narudžba koncem kolovoza, da će u ovih šest mjeseci doći samo jedna trećina, rezultira smanjenom dozom dostave. No mi u ovom trenutku radimo sa svim akterima da se omogući kotigent cijepiva i želimo prebaciti iz četvrtog u drugo tromjesečje i na taj način nadomjestit dinamiku Pzifera do ljeta. To je akcelerirana doza Pzifera u iznosu od deset milijuna doza, s kojom bi se po našem mišljenju zbog spore dostave AstraZenece kompenzirali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene