Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Sastanak s Plenkovićem

Zoltan Aldott o zatvaranju Rafinerije Sisak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom uprave INA-e Zoltanom Aldottom.

Osim premijera Plenkovića i Zoltana Aldotta, na sastanak u Banske dvore bili su i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te članovi Uprave INA-e.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

Zoltan Aldott kazao je nakon sastanka da su razgovarali o kompaniji te predstavili poslovanje i plan ulaganja. 

"Imali smo vrlo konstruktivan razgovor, ne mogu puno više o tome reći. To je vrlo važan sastanak jer se dogodio nakon nekoliko godina da je Uprava mogla izravno informirati Vladu o trenutačnom stanju Ine i našim projektima, našem položaju. Mislim da stvari idu u dobrom smjeru", izjavio je Aldott. 

Na pitanje hoće li Rafinerija Sisak biti zatvorena, predsjednik Uprave INA-e je kazao da ne može ništa reći o tome te je ponovio kako su informirali Vladu izravno o poslovanju, projektima, financijskom stanju...

"Cjelokupni biznis uključuje normalno i naše poslovanje u 'upstream' biznisu, istraživanju, proizvodnji u rafinerijama i o svemu tome smo informirali Vladu", kazao je Aldott.

Uprava INA-e: Ne postoji odluka o gašenju Rafinerije Sisak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je INA za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija, priopćeno je iz Vlade. Istaknuo je kako su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti Vlade, kaže se u priopćenju.

Uprava INA-e je, kako se navodi, predsjednika Vlade izvijestila da ne postoji odluka o prestanku poslovanja rafinerije u Sisku te da će odluke o budućnosti Rafinerije nafte Sisak i cjelokupnog poslovanja u INA-i biti usklađene s međudioničarskim ugovorom između strateškog partnera i Republike Hrvatske.

Usuglašeno je da će se ključne odluke, uključujući i razvoj rafinerijskog poslovanja, donositi u partnerstvu i koordinaciji s Vladom Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih Davor Ivo Stier, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i ministar u Vladi Goran Marić.

Riječ je o prvom takvom sastanku na najvišoj razini Vlade nakon niza godina, na kojem je Uprava INA-e Vladi prezentirala financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove društva.

U MOL-ovim planovima nema hrvatskih rafinerija

Sastanak Vlade i INA-e uslijedio je nakon što su se ponovno pojavile informacije o zatvaranju Rafinerije Sisak. Prvo je u Saboru "uzbunu dignuo" Mostov Tomislav Panenić koji je ustvrdio, pozivajući se na MOL-ovu strategiju do 2021., kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci.

Nakon toga, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović prvo je potvrdio da se Rafinerija Sisak zatvara, no kasnije je korigirao svoju izjavu da će to biti "jednog dana".
Premijer Andrej Plenković odmah je razgovarao s predsjednikom uprave INA-e Aldottom te su dogovorili sastanak. Plenković je poručio da će Vlada štititi interese Hrvatske i radnika u INA-i.

MOL je jučer objavio financijske i operativne ciljeve za idućih pet godina prema kojima planiraju strateška ulaganja od dvije milijarde dolara. Između ostalog, MOL planira uložiti 80 do 130 milijuna dolara u rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, a one u Hrvatskoj se ne spominju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene