Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan sporazum

Plenković poručio da isplata mirovina nije upitna: "Prioritet je njihovo povećanje za 10 posto do kraja mandata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je prilikom potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe poručio kako isplata mirovina nije upitna te istaknuo da je prioritet povećanje njihova iznosa za 10 posto do kraja mandata Vlade.

"To je vrlo jasna poruka Vlade zaštiti umirovljenika", poručio je premijer na potpisivanju Sporazuma u Banskim dvorima s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izjava predsjednika HDZ-a Plenković o odgodi operacija na dan izbora i padu Milanovićeve popularnosti: "Kršitelj Ustava je vulgaran i vrijeđa. Ljudi to ne vole" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Vijeće je savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje.

Premijer Plenković istaknuo je uspješnu suradnju s Maticom i Sindikatom te rekao da je Vlada u skladu s gospodarskim i financijskim mogućnostima nastojala prihvatiti sve što je bilo korisno i dobro. "I to je unaprijedilo položaj i materijalna prava umirovljenika", rekao je te kao jedan od posljednjih primjera naveo dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Proširenje kruga umirovljenika koji mogu raditi

Istaknuo je i proširenje kruga umirovljenika koji mogu raditi uz istovremenu isplatu mirovine, kao i uvođenje primjerenijeg načina usklađivanja mirovina. "Rezultati su vidljivi – prema posljednjim podacima, koji kontinuirano variraju, u ovom je trenutku 15.500 umirovljenika koji, uz to što primaju mirovinu, i rade. Dakle, ta je mjera polučila efekt", ocijenio je.

Naveo je i da je, u složenim uvjetima izazvanima epidemijom koronavirusa, osigurana redovita isplata i usklađivanje mirovina, koje su od 1. siječnja usklađene za 0,7 posto te od 1. srpnja za 1,41 posto. "Tako će biti i u budućnosti", naglasio je uz poruku o neupitnosti isplate mirovina.

Izdvojio je i podatak da je u ovoj godini razvidan porast prosječnog mirovinskog staža kod novih korisnika mirovine, što ukazuje na jačanje svijesti o potrebi duljeg ostanka u svijetu rada.

"Bitno je istaknuti utjecaj duljeg ostanka u svijetu rada na visinu mirovine jer samo dužim stažem možemo osigurati veće mirovine", rekao je te naveo da danas prosječna starosna mirovina za 40 godina mirovinskog staža, odnosno za puni radni staž, iznosi 4669 kuna.

Do kraja mandata povećanje mirovina za 10 posto

Premijer je uvjeren da će kroz rad Vijeća u novom mandatu napraviti dodatne iskorake te naveo prioritete Vlade, a prvi je "povećanje mirovina za 10 posto do kraja mandata". Podsjetio je da je Vlada u prethodnom mandatu povećala mirovine za oko 12 posto, plus najniže mirovine za dodatnih tri posto.

"Dodatno, želimo proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi te želimo poticati zaposlenike da ostanu u svijetu rada i nakon navršene 65. godine života, one koji to mogu i žele. Također, tu je i pitanje razmatranja novog modela obiteljske mirovine", najavio je premijer.

Predsjednica Matice umirovljenika istaknula je zadovoljstvo radom Vijeća u prethodnom mandatu te uputila zahvalu premijeru jer vrlo brzo potpisan sporazum o nastavku rada u novom mandatu. "Sporazum otvara novu stranicu socijalnog dijaloga Vlade i umirovljenika i njihovih udruga", rekla je Fortuna, uvjerena da će novo Vijeće napraviti iskorak "na obostrano zadovoljstvo, posebno umirovljenika".

Predsjednica Sindikata umirovljenika upozorila je da će mandat Vlade, uz mnoge poteškoće poput koronavirusa, biti obilježen i siromaštvom starijih osoba jer, upozorila je, 61 posto mirovina niže je od hrvatske linije siromaštva.

"I to će, očito, biti na dnevnom redu ovog Nacionalnog vijeća, ali i Vade u predstojećem mandatu", ustvrdila je Petrović koja se nada da će se "mnoge stvari uspjeti pomaknuti, poboljšati, prije svega obiteljskih i najnižih mirovina i općeg siromaštva, osobito samaca, samačkih domaćinstava". "Spominjem ovo jer se iskreno nadamo da će kroz Vijeće rasprave biti vrlo konkretne i pragmatične", dodala je.

Dugoročan doprinos kvaliteti života umirovljenika

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je nakon potpisivanja sporazuma kako rad Vijeća dugoročno pridonosi kvaliteti života umirovljenika i starijih osoba.

"Drago mi je što započinjemo s radom vrlo brzo, zbog svega onoga što se događa trenutno i vezano uz COVID-19. Sigurno će biti zanimljiva jesen i u kontekstu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja starijih osoba te njihove zaštite - što kroz domove umirovljenika, što generalno starije populacije - te očekujem intenzivne razgovore i kvalitetne teme za raspravu", rekao je.

Fortuna je kazala kako vjeruje Vladi i da će biti ispunjeno obećanje o povećanju mirovina za 10 posto do kraja mandata, a Petrović je izrazila nadu da će se kroz dijalog u Vijeću riješiti problem obiteljskih mirovina koje su niske i uglavnom su im korisnici žene (94 posto).

"Očekujemo da će se pronaći način kojim bi se povećao udio sa 70 na 80 posto partnerove mirovine koju imaju pravo nasljeđivati, ali i da će se napraviti paralelni model - da mirovine koje ste stekli kao radnik imate pravo zadržati, a nakon partnerove smrti imate mogućnost stjecanja određenog postotka njegove mirovine, ovisno o njezinoj visini", rekla je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene