Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UOČI LOKALNIH IZBORA

Plenković otkrio iznos COVID dodatka: "Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. Ovo je potez odgovorne Vlade"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima umirovljenika u Banskim dvorima. Na sastanku je dogovoren iznos COVID dodatka koji će umirovljenicima biti isplaćen po kategorijama, odnosno po visini mirovine.

Premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima umirovljenika, a nakon sastanka objavljen je iznos COVID dodatka koji će umirovljenicima biti isplaćen krajem ovog mjeseca ili početkom svibnja. COVID dodatak iznosit će od 400 do 1200 kuna, a dobit će ga više od 800.000 umirovljenika. 

"Proteklih tjedana vodili smo razgovore kako da pomognemo umirovljenicima. Imamo 17.000 osiguranika više nego što je bilo prošle godine, prosječna mirovina iznosi 2880 kuna. Zajedničkim  razgovorima zaključili smo kako je umirovljenicima potrebna pomoć.

Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Dogovorili smo da se onima koji imaju do 1500 kuna mirovine isplati 1200 kuna. Oni kojima je mirovina od 1500 do 2000 kuna dobit će jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Oni koji imaju od 2000 do 3000 kuna mirovine dobit će 600 kuna, a oni koji imaju između 3000 i 4000 kuna mirovine, dogovoreno je da im se isplati 400 kuna.

Iznosi COVID dodatka su 1200, 900, 600 i 400 kuna", izjavio je premijer. 

"Ovo jednokratno primanje nije oporezivo i ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog osiguranja.

Ovom odlukom o isplati novčanog primanja trebalo biti obuhvaćeno oko 850 tisuća naših umirovljenika. Ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna", dodao je.

COVID dodatak bit će isplaćen krajem travnja ili početkom svibnja. 

Na pitanje kupuju li se time glasovi umirovljenika i zašto se do sada čekalo s isplatom, premijer je odgovorio: "Pa ne. O ovome dugo razgovaramo. Po toj logici Vlada kupuje glasove 680.000 radnika posljednjih godinu dana kojima je isplaćeno mjesečno 4000 kuna. Ovo je potez odgovorne Vlade koja razumije da su umirovljenici najranjivija skupina. Ovo je jednokratna potpora u okolnostima pandemije za koju ne mogu biti odgovorni ni umirovljenici ni Vlada.

Zašto sada? Ova sredstva nisu bila planirana. Postoji indeksacija mirovina, način kako rast mirovina prati rast plaća. Zbog te indeksacije otvorio se prostor i država je u poziciji da napravi ovakav iskorak i on je uvijek pravodoban", napomenuo je premijer.

"Bilo bi divno kada bi mirovine porasle toliko jer u realnom smislu mirovine i dalje padaju, ali ovo je najveće davanje od onog poznatog duga umirovljenicima i zahvaljujemo premijeru na njegovoj pouzdanosti", rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

"Mislim da je cenzus do 4000 kuna jedan solidan cenzus i jako puno će im značiti", navela je predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

Pregovori o dodatku za najugroženije umirovljenike trajali su gotovo godinu dana. Mjesec dana prije lokalnih izbora sve je dogovoreno. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene