Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 2018. godine

Istražili smo što će djeca učiti na obaveznoj nastavi iz informatike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informatika 2018. postaje obvezni predmet u osnovnim školama u Hrvatskoj. Hrvatske škole tako će pokušati sustići osnovnoškolce koji se i prije nego što sjednu u školske klupe suvereno koriste pametnim telefonima i računalima. Istražili smo kako će to izgledati, ali i koliko država mora zaposliti učitelja i uložiti novca u godinu dana.

Još nije navršila tri godine, a Ela već sve zna. "Ja joj dam YouTube, pratim što radi, ona više voli pjesmice na engleskom i to si sama –budu ponuđene dolje – pa si izabere. Mene je iznenadilo što je propričala engleski. Zna toliko riječi da i mene šokira", rekla je Nikolina Jagić, Elina majka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci Srednja škola u Samoboru Prekinuta nastava Drama u školi u Samoboru: "Djeca su masovno počela kašljati, digli smo na noge sve službe"

Da je informatika danas sve, shvatili su i u Ministarstvu obrazovanja, pa će od sljedeće godine biti obvezni, a ne izborni predmet, ali tek za peti i šesti razred. Samo za opremu iz proračuna će biti uloženo 3 milijuna kuna, sljedeće godine još toliko. No novca će trebati znatno više.

Ako uzmemo u obzir da u Hrvatskoj ima 2049 osnovnih škola, a Ministarstvo planira svaku školu opremiti informatičkom radionicom od 16 računala, onda je to 32.784 kompjutera. I ako se uzme da jedan u prosjeku stoji 3 tisuće kuna, to je samo za opremu gotovo sto milijuna kuna.

Profesorica Darka informatiku predaje u srednjoj školi, gdje se uči samo jednu godinu. I često se suočava s učenicima koji do prvog srednje informatiku nisu uopće imali.

"Ta jedna godina je premalo. Bilo bi bolje kada bi oni u osnovnoj školi stekli predznanja, a onda bi mi u općoj ili bilo kojoj gimnaziji nastavili s nekom nadogradnjom", kaže profesorica Darka.

Da bi informatika mogla postati obvezni predmet, hrvatske škole trebat će angažirati još oko 80 učitelja informatike jer trenutačno ih je zaposleno 800.

Koliko je to važan segment za sve, najbolje govore IT-stručnjaci. "Vaš socijalni život, vaš privatni život, vaše obveze, vaš odlazak u školu, vaš odlazak na posao – sve ovisi o informatici", kaže IT-stručnjak Nove TV Igor Jančiev.

Da informatike nema u školama kao obvezan predmet, Nikolini je kao mladoj majci – nezamislivo.

"Meni je to prestrašno, zbog toga što većina roditelja mojih godina isto tako se ne zna služiti, jer su isto tako imali zastarjelu informatiku. To je onda opasno jer ne znaju što im djece rade jer se i sami ne znaju služiti današnjom tehnologijom. Kad ti znaš, ti možeš kontrolirati. I onda je to ok", dodaje majka Nikolina.

Sadašnji je program iz 1994. godine. Prema novom kurikulumu, djeca više ne bi trebala učiti o disketama, već kako funkcionira e-građanin, o tokenima, sastavljanju mailova, sigurnosnim sustavima, ali i o osnovama programiranja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene